Se suspèn la Patum fins el 2021

L’Ajuntament de Berga ha decidit suspendre definitivament la Patum de 2020 i ha descartat celebrar la festa al setembre. La decisió del consistori berguedà ha estat consensuada pels membres del Patronat de la Patum reunits virtualment aquest divendres, 29 de maig, en sessió ordinària de l’organisme.

L’ens local va anunciar públicament la suspensió de la Patum el passat 26 de març i des d’aleshores, ha treballat amb la possibilitat de realitzar la festa al setembre, en cas que les circumstàncies sanitàries provocades per la Covid-19 fossin favorables. La suspensió definitiva de la Patum d’enguany està motivada per la impossibilitat de garantir el desenvolupament habitual de la festa, ja que es desconeixen quines seran les condicions de la “nova normalitat” establertes per les autoritats sanitàries i governamentals quan hagi finalitzat la vigència de l’estat d’alarma.

Així doncs, tot i la flexibilització de les restriccions d’activitats i l’evolució positiva de la pandèmia durant les últimes setmanes, resulta improbable celebrar una festa com la Patum, en què no es poden mantenir les mesures preventives de distància social entre les persones que hi participen. L’acord de cancel·lació de la festa ha estat unànime per part dels membres del patronat format per representants dels diferents grups polítics del consistori, els caps de colla de la comparseria patumaire i altres persones vinculades a la festa berguedana.

Un salt simbòlic de l’Àliga al castell, un dels actes de la Patum confinada

El diumenge, 24 de maig, l’Ajuntament de Berga va rebutjar la proposta de celebrar la Patum en les dates habituals de Corpus per la situació d’excepcionalitat causada per la Covid-19. La decisió es va escenificar durant la celebració del Ple de l’Ascensió que es va portar a terme de forma virtual, ja que les restriccions de la Fase 1 del desconfinament van impedir que l’acte es fes presencialment a la Sala de Plens de l’edifici consistorial.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Berga ha estat treballant per elaborar una programació d’actes simbòlics que es faran durant la setmana de Corpus, del 10 al 14 de juny, sota la denominació de ‘Patum Confinada’. Es tracta d’esdeveniments culturals i festius que no comportaran la participació presencial de públic per evitar aglomeracions. La programació completa i el cartell es donaran a conèixer la propera setmana, però entre les propostes destaquen la interpretació musical d’un salt de l’Àliga des del Castell de Berga i una marató solidària promoguda per l’Associació de la Patum Infantil, entre d’altres.

Exposició de la Patum al Convent de Sant Francesc

L’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga ha exposat al Patronat de la Patum un projecte per dinamitzar la festa berguedana, més enllà de la setmana de Corpus. Es tracta d’una exposició que acollirà el convent de Sant Francesc en què es mostrarà la comparseria patumaire actual, algunes peces històriques i peces antigues de vestuari, entre d’altres elements.

La mostra també inclourà elements visuals i fotografies per donar a conèixer la festa declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. Properament es donaran a conèixer més detalls sobre aquest projecte que es preveu iniciar-lo a l’estiu i que pretén convertir-se en un revulsiu turístic i econòmic per a la ciutat de Berga.

X