El Consell Comarcal del Berguedà inicia els tràmits per tenir més competències en la gestió de l’aigua

El Consell Comarcal del Berguedà ha iniciat els tràmits per poder convertir-se en Entitat Local de l’Aigua (ELA). A nivell pràctic, ser una ELA permetrà al Consell  “planificar noves depuradores al Berguedà, executar projectes a petició de l’ACA i més independència a l’hora de realitzar tasques de gestió de l’aigua”. El ple de la setmana passada va donar llum verda a l’inici dels tràmits per aconseguir-ho.

Una Entitat Local de l’Aigua és un ens administratiu funcional de caràcter territorial amb competències pròpies i altres de delegades i assignades directament per l’Agència Catalana de l’Aigua. Fins ara, el Consell gestiona algunes de les depuradores de la comarca com a administració actuant de l’aigua i mitjançant les delegacions de competències de sanejament dels ajuntaments corresponents. Són 9: Bagà-Guardiola de Berguedà, Castellar de n’Hug, Casserres, Gironella, Sant Corneli, Cercs, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Berga.

Ara, però, l’ens comarcal vol fer “un pas endavant” i es vol convertir en Entitat Local de l’Aigua. A banda de les noves competències en la gestió de l’aigua, la transformació aniria acompanyada d’una dotació econòmica que permetria formar un equip tècnic potent a l’àrea de territori del Consell.

Per poder fer la formalització com a ELA, s’ha de sol·licitar a l’ACA perquè faci un informe preceptiu sobre els expedients de constitució d’una ELA. Es considera que el Consell disposa de suficient experiència en el sanejament -des de 2009- per fer aquest pas.

L’àmbit geogràfic dependrà de la voluntat dels municipis per formar-ne part. Els municipis que les integrin han d’atribuir de forma obligatòria l’exercici de les seves competències, o part d’aquestes, a la nova entitat.

X