Cicle Tardor AJBerga

Medi Ambient

El Consell Comarcal del Berguedà inicia els tràmits per tenir més competències en la gestió de l’aigua

El Consell Comarcal del Berguedà inicia els tràmits per tenir més competències en la gestió de l’aigua
Les comportes de la Baells, obertes. RICARD CODINA / ARXIU

El Consell Comarcal del Berguedà ha iniciat els tràmits per poder convertir-se en Entitat Local de l’Aigua (ELA). A nivell pràctic, ser una ELA permetrà al Consell  “planificar noves depuradores al Berguedà, executar projectes a petició de l’ACA i més independència a l’hora de realitzar tasques de gestió de l’aigua”. El ple de la setmana passada va donar llum verda a l’inici dels tràmits per aconseguir-ho.

Una Entitat Local de l’Aigua és un ens administratiu funcional de caràcter territorial amb competències pròpies i altres de delegades i assignades directament per l’Agència Catalana de l’Aigua. Fins ara, el Consell gestiona algunes de les depuradores de la comarca com a administració actuant de l’aigua i mitjançant les delegacions de competències de sanejament dels ajuntaments corresponents. Són 9: Bagà-Guardiola de Berguedà, Castellar de n’Hug, Casserres, Gironella, Sant Corneli, Cercs, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Berga.

Ara, però, l’ens comarcal vol fer “un pas endavant” i es vol convertir en Entitat Local de l’Aigua. A banda de les noves competències en la gestió de l’aigua, la transformació aniria acompanyada d’una dotació econòmica que permetria formar un equip tècnic potent a l’àrea de territori del Consell.

Per poder fer la formalització com a ELA, s’ha de sol·licitar a l’ACA perquè faci un informe preceptiu sobre els expedients de constitució d’una ELA. Es considera que el Consell disposa de suficient experiència en el sanejament -des de 2009- per fer aquest pas.

L’àmbit geogràfic dependrà de la voluntat dels municipis per formar-ne part. Els municipis que les integrin han d’atribuir de forma obligatòria l’exercici de les seves competències, o part d’aquestes, a la nova entitat.

ACA Consell Comarcal del Berguedà ELA Entitat Local de l'Aigua

Estic amb tu

Comentaris