Festa Bolets La Pobla Lillet 2020

Política

“Hi ha dos consellers que han utilitzat els vots dels pobles petits per al seu propi interès, transgredint l’ètica i la democràcia”

“Hi ha dos consellers que han utilitzat els vots dels pobles petits per al seu propi interès, transgredint l’ètica i la democràcia”

Carta contundent de tres de les agrupacions d’electors del Berguedà. Són els grups de la Nou, Guardiola i Sagàs, els tres que s’oposen a l’entrada de Pep Llamas al govern del Consell Comarcal. A la carta retreuen a Patrocini Canal “una falta de valors democràtics” i lamenten que Canal es negués a fer una votació entre totes les agrupacions per decidir si Llamas entrava al govern del Consell. “És possible que hagués sortit la posició que defensa ella, però ni tan sols ens va permetre votar-ho democràticament”, han expressat a l’Aquí Berguedà membres de les agrupacions molestes.

A la carta, les tres agrupacions també insisteixen que “no ens dediquem a fer política o feina de despatx, sinó que defensàvem una votació democràtica i lliure i acceptàvem respectar l’opció més votada”. Les desavinences van provocar que Canal marxés de la unió d’agrupacions però mantingui la cadira de consellera, ara formant grup propi, i emparant-se en els més de 900 vots que va recollir a les urnes (més de la meitat del total que sumen totes les agrupacions independents). Borredà i Capolat també han marxat de la unió d’agrupacions.

Els altres tres -la Nou, Guardiola i Sagàs- s’hi oposen rotundament: “Altra vegada els principis de democràcia i pluralitat han estat trepitjats per un conseller, la Sra. Canal, que s’ha desvinculat de l’Associació d’Agrupacions quedant-se l’acta en nom propi”. I afegeixen que “els egos personals han pogut més que els principis bàsics i fonamentals del dret a poder votar una decisió”. La carta acaba amb una frase lapidària: “Hi ha dos consellers al Consell Comarcal del Berguedà que han utilitzat els vots dels pobles petits per el seu pròpi interés, transgredint l’ètica i la democràcia”.

Ni la llei ni les urnes haguessin permès a Canal i Llamas tenir cadira al Consell

Tal com va explicar l’Aquí Berguedà aquesta setmana, Canal i Llamas només haguessin aconseguit representació al Consell Comarcal si s’hi haguessin presentat junts. La suma dels vots a totes dues formacions, però, només els hagués donat una conselleria. Per la segona que finalment van aconseguir van ser imprescindibles els vots de la resta d’agrupacions d’electors. De fet, a tall d’anècdota, Canal i Llamas acabaran el mandat amb dues conselleries però sumant menys vots que el PSC, que només n’ostenta una.

És més, la llei fins i tot els hagués impedit optar a una conselleria sense sumar forces amb la resta d’agrupacions. Ho diu l’article 3 del Decret 76/2019 de març de 2019, que dicta que per optar a llocs del Consell Comarcal, les agrupacions d’electors s’han de constituir com una sola associació.

Patrocini Canal al·lega que el seu grup, SOM Avià, té dret a una conselleria perquè representa més de la meitat dels vots de l’associació d’agrupacions. Però el cas és que no són suficients per arribar al 5% del total de vots emesos a les eleccions, necessaris per tenir representació. Aquest 5% només se supera si els vots de SOM Avià i Bagà Endavant se sumen, però la normativa els hagués impedit fer-ho sense tenir en compte la resta de grups independents.

La carta sencera de les agrupacions de Sagàs, Guardiola i la Nou és aquesta:

agrupacions d'electors Consell Comarcal del Berguedà Independents Patrocini Canal Som Avià

Estic amb tu

Comentaris