SOM Avià es desvincula de les agrupacions d’electors i obre la porta a Bagà Endavant al govern del Consell Comarcal

Canvis importants a la vista al ple del Consell Comarcal. El grup SOM Avià es desvincula de la resta d’agrupacions d’electors del Berguedà, però manté la seva plaça al ple del Consell Comarcal, emparant-se en els 905 vots i 8 regidors obtinguts en les darreres eleccions municipals. El moviment deslliga el grup de la resta d’agrupacions i obre la porta a Bagà Endavant a entrar al govern del Consell Comarcal perquè passi a formar majoria.

La portaveu de SOM Avià i actual consellera comarcal, Patrocini Canal, ha explicat a l’Aquí Berguedà que el motiu de la separació és que “ens hem adonat que som molt diferents i que entenem la política de manera diferent”. Segons Canal, ella -avalada pel seu grup- aposta més per “la gestió i el treball” i ha topat amb algunes agrupacions que es decanten per “fer més política que feina de despatx”.

El primer capítol: el trencament amb Llamas

“Des d’un primer moment ens vam adonar que hi havia moltes diferències”, ha dit. El primer gir de guió va ser abans de la investidura de Josep Lara com a president: Pep Llamas va desmarcar-se de la resta d’agrupacions i va mantenir l’acta que se li havia assignat de manera provisional, a l’espera d’arribar a un acord per escollir consellers.

La primera de les dues cadires dels independents era per a Patrocini Canal, i aquí totes les agrupacions hi coincidien. La segona generava més controvèrsia: Llamas creia merèixer-la en ser el segon grup amb més vots, Guardiola també defensava tenir números per optar-hi i, fins i tot, hi havia una corrent que optava per donar la conselleria a un representant de municipis petits.

Al final, les agrupacions van acordar que qui havia d’ocupar la segona conselleria era Sílvia Triola, l’alcaldessa de Sagàs. Llamas va negar-se a renunciar a la seva acta, al·legant que tenia dret a fer-ho. A més, va anunciar que se separava de les agrupacions d’electors i que assumiria la conselleria comarcal formant un grup propi: Bagà Endavant.

El moviment no va impedir la investidura de Josep Lara com a president, però sí la formació d’un govern en majoria. Les agrupacions havien decidit prèviament que donarien suport a Lara com a president: la votació, entre sumar-se al bloc JxCAT-PSC o ERC-CUP, va ser ajustada. Llamas va donar suport a la candidatura de Lara, però el nou govern va deixar-lo sense cartera, a l’espera que les agrupacions d’electors resolguessin les seves desavinences internes. Durant aquest primer any, el govern ha estat de 9 consellers, mentre que a l’oposició -amb Llamas- n’hi ha hagut 10.

El govern en majoria, més a prop que mai

Patrocini Canal ha explicat que Llamas “té projectes de comarca per aportar al govern” i que la separació definitiva de les agrupacions d’electors “obre la porta a que Llamas pugui governar”. La idea ha provocat tota mena de reaccions dins les agrupacions, segons ha confirmat la pròpia Canal: els independents de Guardiola, la Nou i Sagàs s’hi oposen; mentre que Capolat i Borredà ho accepten.

SOM Avià defensa que és, de llarg, l’agrupació que més vots i regidors aporta per a la suma d’independents. Les urnes li van donar 905 vots i 8 regidors. Però, segons la normativa, per tenir una cadira al ple del Consell, cal recollir almenys un 5% del total de vots emesos. SOM Avià en va recollir un 4,13% i, per tant, presentant-se sol, no hauria aconseguit representació comarcal. Les dues cadires dels independents haurien anat a parar a ERC i la CUP.

Sumant els 283 vots de Bagà Endavant als 905 de SOM Avià, s’arribaria a un 5,42% dels vots que hagués permès una conselleria, però encara hagués quedat lluny de les dues cadires que li han donat la suma de totes les agrupacions. Aquesta cadira que balla hauria anat a parar a la CUP.

Des de la presidència del Consell, Josep Lara defensa que “Llamas ha estat molt proper al govern des de l’inici del mandat”, malgrat que no ha tingut mai cap cartera. En els propers dies, el govern té previst pactar els darrers serrells perquè facin que “ara Llamas sigui encara més proper”, tot i que encara no ha avançat quina serà la fórmula d’aquest acostament.

De tota manera, un dels compromisos que van permetre el ‘sí’ de Llamas a la investidura de Lara va ser que es deixava oberta la porta del govern al conseller de Bagà Endavant, avançada la legislatura. Els ingredients ja són a la cuina.

X