El centre d’interpretació de Fumanya ja exposa la pell d’un dels últims dinosaures que va viure al món

El centre d’interpretació de Fumanya (Fígols) ha restaurat la pell d’un dels últims dinosaures que va viure al món. És una empremta de la pell d’un titanosaure de fa més de 65 milions d’anys i s’hi aprecien les escates del dinosaure, que van quedar marcades en un terreny fangós.

La pell del dinosaure es va localitzar ara fa quatre anys, gairebé per casualitat, i corria el risc de desaparèixer. Finalment, a finals dels 2019, es va dur a l’Institut Català de Paleontologia, on s’ha restaurat. Ara ja s’exposa al centre d’interpretació de Fumanya, que aquest dimecres al matí ha rebut la visita de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

fumanya-vilallonga

Un projecte de 390.000 euros per conservar les petjades

La màxima responsable cultural del país ha anunciat que el departament ja té el projecte que ha de garantir la conservació de les 3.500 petjades de dinosaure que hi ha al jaciment de Fumanya. Executar-lo costarà uns 390.000 euros i el Govern preveu pressupostar-lo per l’any vinent, el 2021.

En concret, i segons ha explicat el paleontòleg Albert Vidal Martí, el projecte se centrarà en “treure el màxim d’aigua possible” per evitar esllavissades com la del 2016, que va acabar amb més de 200 petjades del jaciment. “Les darreres esllavissades que ha patit Fumanya són per sobrecàrrega hidràulica i la solució passa per descarregar aquesta pressió”, ha dit Vidal. Per això està previst col·locar una sèrie de drenatges perpendiculars a la paret, per fer sortir l’aigua que hi ha en capes internes.

La directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, ha assegurat que el projecte és una de les prioritats de la direcció general: “Hem de fer el màxim possible per estabilitzar-lo”. El projecte tot just s’ha presentat i encara ha de passar per una sèrie de validacions administratives. Per això, Ibar veu difícil que es pugui iniciar aquest 2020, però s’ha compromès a apuntar-ho per l’any vinent.

De fet, la consellera Vilallonga ha explicat que “el projecte està fet i ara cal veure quines possibilitats de finançament tenim”. Amb tot, la consellera confia que els diners es puguin treure del pla de reactivació econòmica i social que aquesta setmana ha aprovat el Govern i que contempla partides destinades al patrimoni.

vilallonga-pell-dinosaure-fumanya

X