La comunitat musulmana del Berguedà celebra la Festa del Xai

La Festa del Xai, una de les principals festivitats del calendari islàmic, se celebra aquest divendres al Berguedà. En tractar-se d’un calendari lunar, la data de la festa s’avança aproximadament 11 dies cada any, al calendari gregorià.

La Festa del Xai o del sacrifici és una celebració de retrobament entre familiars i amics que s’estructura en tres parts. Primerament, es realitza una pregària familiar o comunitària a trenc d’alba a les mesquites dels diferents municipis berguedans. Seguidament, es fa el sacrifici dels animals als escorxadors per part de personal qualificat, i finalment s’acostuma a organitzar un gran àpat familiar.

Segons la tradició, la família es queda una tercera part de l’animal, mentre que la resta cal repartir-lo entre les persones necessitades, el veïnat, els amics i coneguts. Aquest any es preveu distribuir uns 200 xais, el doble que l’any anterior, ja que moltes famílies han renunciat a viatjar als seus països d’origen per celebrar la festa a causa de la Covid-19.

L’activitat s’adaptarà també als protocols de seguretat establerts per la pandèmia del coronavirus. En la logística de la festa hi participen el Consell Comarcal del Berguedà en coordinació amb l’Ajuntament de Berga i els representants de les comunitats islàmiques de Berga i Gironella, entre d’altres.

X