Crit d’alerta de diversos municipis del Berguedà per l’arribada de la plaga de la papallona de boix

La plaga de la papallona de boix ha arribat al Berguedà, i ho ha fet amb força. Des de fa uns dies diversos pobles de la comarca viuen una autèntica plaga d’erugues de boix que ha infestat del tot algunes zones. L’eruga no té efectes perjudicials sobre les persones, però la seva presència és molesta i angoixant. El principal problema és que aquest insecte no té cap depredador natural significatiu, i això complica poder-la combatre.

Les larves d’aquesta papallona s’alimenten de les fulles i brots del boix, i deixen l’arbust completament defoliat fins que acaba morint. Els principals problemes a Catalunya es van produir a la Garrotxa, però aquesta primavera la plaga es va començar a estendre per Osona i el Moianès, i a aquestes alçades ja és visible en diversos punts del Berguedà.

IMG20200914080920

En declaracions a l’ACN aquesta primavera, el responsable de Sanitat Forestal del Departament d’Agricultura, Jorge Heras, ja va augurar que enguany els atacs serien “molt severs”. L’eruga té una gran capacitat reproductiva i en una sola posta pot arribar a produir fins a 900 ous. I tot això, sense que se’n conegui cap depredador destacat.

Per intentar entendre com actua una plaga que va arribar a Catalunya fa uns quatre anys, el Departament d’Agricultura va començar a elaborar una cartografia, en col·laboració amb el cos d’Agents Rurals, on es recull el nivell d’afectació de l’eruga del boix al territori. Jorge Heras recalca que “n’hi ha per tot arreu”, des de la Vall d’Aran fins al Montsià, tot i que algunes comarques encara se n’han salvat. Amb la informació que recullin, va explicar Heras fa mesos, es farà el monitoreig d’una vintena de punts per veure com actuen les trampes amb feromones. Les trampes atrapen els mascles i eviten que es puguin reproduir.

Aquest mètode també permetrà conèixer l’anomenada ‘corba de vol’ i concretar en quines zones del país les erugues fan dos o tres generacions a l’any. Segons les condicions del clima, el comportament de l’eruga varia. Per exemple, és diferent a la Vall d’Aran o a la Sènia. “Al sud és més probable que faci tres cicles complets, mentre que al Pirineu només en siguin dos”, segons Heras.

Malgrat que la recollida d’aquestes dades pugui ajudar per controlar millor la plaga, el Departament d’Agricultura no és massa optimista, ja que combatre-la a nivell forestal és “molt complicat”. Tot i això, s’estan realitzant diferents proves pilot per veure com reacciona l’eruga als diferents tractaments a què se sotmetrà els boixos.

En països europeus com França o Alemanya, on la plaga va arribar abans que a Catalunya, ja s’han intentat moltes tècniques diferents per intentar minimitzar els danys que provoca l’eruga, però l’eficàcia d’aquests tractaments sembla molt limitada. Concretament, s’està observant a Alemanya com en molts llocs on s’esgoten els boixos, “això acaba afectant a la mateixa població d’erugues perquè es queda sense aliment”.

IMG20200914080850

Comparada amb la processionària, la plaga de la papallona de boix és diferent. Mentre que l’eruga del boix és exòtica, la processionària és una plaga autòctona. D’altra banda, la primera no provoca cap efecte en les persones, mentre que la processionària representa un problema perquè és urticant. A més, això provoca perjudicis a l’economia local, sobretot al turisme rural i a la ramaderia extensiva.

Com combatre la plaga

Alguns ajuntaments fa temps que intenten acabar amb la plaga. Un d’ells és el de Ripoll, que és un dels municipis més afectats per l’eruga i que aquest agost ha contractat un servei de jardineria per portar a terme tractaments insecticides als boixos de titularitat municipal. En el moment d’anunciar el tractament, l’Ajuntament també va recomanar als veïns afectats que fessin el mateix i apliquessin tractaments als boixos dels seus jardins particulars. De moment, mentre les investigacions avancen, aquesta és l’única mesura per combatre la plaga.

X