Comença el gruix de les obres de modernització del polígon industrial de la Valldan

El gruix de les obres de modernització del polígon industrial de la Valldan, que formen part de la subvenció d’1 milió d’euros que la Diputació de Barcelona va concedir a l’Ajuntament de Berga fa més de dos anys, han començat aquesta setmana i s’allargaran els propers cinc mesos, fins al març. Les actuacions milloraran les infraestructures i els serveis del polígon i s’agrupen en tres fases adjudicades a tres empreses diferents. La reurbanització del Camí de Can Ballús, completada la primavera passada, ja estava inclosa en el projecte de millora, però no ha estat fins ara que el gruix del projecte s’ha començat a desplegar.

Reurbanització del Camí de Garreta

Els treballs previs iniciats aquest dilluns, 5 d’octubre, corresponen a la fase principal del projecte, que és la reurbanització del carrer de Garreta. Es tracta del vial principal de pujada del polígon, que es preveu renovar completament en un tram d’uns 500 metres, des de l’entrada a la carretera de Solsona fins a l’encreuament amb el camí de Can Ballús, ja reurbanitzat. Les obres implicaran la completa renovació del paviment, les voreres, l’aparcament (que passarà a ser en línia, a banda i banda del vial), l’enjardinament i l’arbrat. També es farà la canalització del tub de fibra òptica i s’adequarà un vial per a vianants i bicicletes.

Tot plegat significarà una millora profunda del tram d’entrada i més utilitzat del polígon. L’import d’adjudicació ha estat de 526.350 € (IVA inclòs), el termini màxim d’execució previst és de 5 mesos i l’empresa encarregada de dur a terme els treballs és Asfaltos Barcino SL.

Carrer dels Germans Farguell

La segona gran actuació inclosa en el projecte és la reurbanització del carrer Germans Farguell, situat a la part alta del polígon, en un tram d’uns 250 metres entre el camí de Can Ballús i el camí de Sant Bartomeu. Es preveu una actuació semblant a la del camí de Garreta, que implicarà la modificació total del paviment, les voreres, l’enjardinament i l’habilitació de més places d’aparcament. Amb un termini d’execució de 4 mesos, les obres han estat adjudicades per un import de 278.300 € (IVA inclòs) a l’empresa Pasquina S.A. i s’iniciaran els pròxims dies.

Millores en les instal·lacions del polígon  

El tercer lot inclou la sectorització de la xarxa d’aigua potable del polígon, el desplegament de la xarxa d’aigua calenta a 80 ºC des de la central de biomassa i la instal·lació d’un nou panell informatiu. S’ha adjudicat a l’empresa Bover Gutiérrez S.L. per un import de 175.450 € (IVA inclòs) i tenen un termini d’execució previst de 3 mesos.

Alteracions de trànsit

Al llarg dels pròxims mesos, les obres de les diverses fases s’estendran per bona part del polígon industrial de La Valldan. Això implicarà alteracions de trànsit i algunes incidències en serveis com ara l’aigua potable, que s’aniran senyalitzant i comunicant amb antelació.

Amb un ull al calendari

L’inici de les obres arriba al límit de la caducitat de la subvenció que va rebre l’Ajuntament per part de la Diputació. De fet, la setmana passada, la diputada provincial de Promoció Econòmica, Eva Menor, va reunir-se amb part del govern de Berga en una jornada de visites per tota la comarca. En aquesta reunió, la diputada va insistir que cal posar fil a l’agulla a les obres per no perdre la subvenció, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà el propi regidor d’Urbanisme, Aleix Serra.

El regidor ha explicat que intentaran “ajustar al màxim els terminis d’execució de les obres” amb les empreses encarregades de dur-les a terme. Tenint en compte que les tres fases començaran en breu i van de 3 a 5 mesos, l’actuació més llarga hauria d’acabar a principis de març. La subvenció expira el 31 de desembre, però el regidor confia que, tenint en compte que ja està en marxa, no hi hagi problemes per cobrar la subvenció.

“Aquí cadascú hi ha de jugar el seu paper: nosaltres hem de vetllar perquè les empreses vagin a la idea, i ho farem; i la Diputació entenc que ha de quadrar les despeses per un tema de pressupost. El que no seria normal és que ens diguessin que ens ho agafem amb calma”, ha conclòs.

X