15 dies de déjà-vu: el Govern torna a tancar restaurants i limita l’aforament dels comerços

Els bars i restaurants hauran de tornar a tancar durant quinze dies a partir de la mitjanit de dijous a divendres, si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no tomba la bateria de mesures que aquest dimecres ha aprovat el Procicat. El Govern ho ha anunciat en una roda de premsa on ha assenyalat que les mesures “han d’arribar avui per evitar un confinament total més tard”.

Les mesures apunten directament a la restauració, els comerços i les activitats de caire social… Però hi ha pocs àmbits que les esquivin per complet:

La restauració no pot servir, però sí que pot fer menjar per emportar. Se suspenen les activitats en bars i restaurants. Els establiments no podran servir a les taules i, per norma general, hauran de tancar. Només podran servir menjar per emportar, ja sigui a clients que ho hagin encarregat i vinguin a buscar-ho a l’establiment o bé amb entregues a domicili. L’excepció és als hotels, on els restaurants podran seguir oberts, però només per a les persones que s’hi allotgin.

El petit comerç ha de reduir el seu aforament al 30%. Les botigues de més de 300 metres quadrats han de controlar l’aforament amb personal a les entrades encarregat de gestionar que mai hi ha més gent de la permesa dins l’establiment.

També tanquen els serveis de tractament de bellesa, però es mantenen obertes les perruqueries. Només les empreses considerades un servei essencial, sanitari o sociosanitari pot oferir un tracte proper amb els clients. Les estètiques, per exemple, han d’abaixar la persiana com els bars i restaurants.

El transport públic està obligat a mantenir la seva oferta al 100%. El Procicat impedeix restriccions diürnes i nocturnes, encara que hi hagi caigudes del nombre de passatgers.

Les activitats culturals han de limitar l’aforament al 50%. S’hi inclouen els concerts, les exposicions i les arts escèniques. En totes hi haurà d’haver seients preassignats i, com a molt tard, hauran de tancar a les 11 de la nit.

L’esport atura les competicions no professionals fins d’aquí quinze dies. Això afecta directament l’esport amateur i el de base. Al Berguedà, fa dues setmanes que ha començat la lliga a Segona i Tercera Catalana de futbol, i tot just una que ha començat a Quarta, per exemple. A Casserres, el futbol sala també ha reprès l’activitat competitiva. En els propers dies estava previst que la majoria de clubs de la comarca comencessin les seves lligues.

Les instal·lacions i equipaments esportius es poden fer servir amb la meitat de l’aforament permès. La mesura només inclou els equipaments esportius que estiguin supervisats. En cas que no hi hagi supervisió, hauran d’estar tancats.

Els parcs d’atraccions i les fires d’atraccions també queden tancades. Al Berguedà, el focus d’atenció en aquest sentit és Horrorland, el parc del terror de Cercs que havia d’obrir portes el 23 d’octubre. De moment, els impulsors del parc no s’han pronunciat.

Se suspenen les fires comercials, les festes majors i els congressos presencials. Això sí: els mercats no sedentaris, com el del dissabte al Vall de Berga, poden mantenir l’activitat però amb un capacitat del 30%.

El Govern demana que, qui pugui, teletreballi. També es demana a la ciutadania que limiti al màxim els desplaçaments fora del domicili i, per tant, que només surti de casa quan sigui imprescindible fer-ho. En aquest sentit, les trobades de més de 6 persones segueixen prohibides.