L’agonia continua als restaurants dels pobles petits: “Estan matant mosquits a canonades”

Les mesures per a la reobertura de la restauració no han estat ben rebudes per tothom. Per als restaurants de pobles petits són un autèntic maldecap. Un més. El tancament dels municipis en cap de setmana els talla les ales i, aquestes primeres setmanes, fins i tot impedirà que els residents de municipis veïns puguin acostar-s’hi.

Obrir no els surt a compte i, de fet, molts es resignen a seguir tancats uns dies més. N’ha parlat a l’Aquí Berguedà el president de l’associació d’Hosteleria i Turisme del Berguedà, Jordi Badia, que ha lamentat que “hi ha exemples molt clars” de restaurants que viuen del turisme gastronòmic de cap de setmana o, simplement, d’aquelles persones que viuen en municipis de la vora i s’hi acosten per gaudir de la seva cuina.

És el cas, per exemple, d’Els Casals, a Sagàs. El seu xef, Oriol Rovira, amb una estrella Michelin, ha reivindicat, en declaracions a l’Aquí Berguedà, tenir “unes condicions que difícilment es podran trobar en locals de Barcelona i Badalona: la limitació de l’aforament em preocupa poc perquè tinc unes dimensions de local molt gran”. Però difícilment hi tindrà gent en caps de setmana fins a mig desembre, perquè el confinament seguirà sent municipal.

Per això, d’entrada, ha optat per canviar l’horari d’obertura. A partir de dilluns obrirà entre setmana, de dilluns a divendres, i tancarà dissabte i diumenge. “Ei! Però si algun veí de les cases de la vora vol venir a dinar, també li faré el dinar”, matisa Rovira. Fins abans de la segona onada de restriccions, Els Casals obria de dimecres a diumenge i tancava dilluns i dimarts. És l’única solució per respondre a unes restriccions que entén, però li costen d’acceptar: “Estan matant mosquits a canonades”.

Un altre exemple el trobem a Els Roures, a Castellar del Riu. Allà, la Remei Escolies, la propietària, té coll avall que aquesta primera setmana de reobertura seguirà amb la persiana baixada. El municipi té poc més d’un centenar d’habitants i la Remei té en ERTO una quinzena de treballadors. No li surt a compte retirar l’ERTO, si ni tan sols poden venir al restaurant els veïns de Berga, que són a 10 quilòmetres.

Escolies admet que “ens haurem de reinventar” i diu que treballaran en una formula per fer-ho, la setmana vinent. La idea és poder esprémer l’alternativa del menjar per emportar, però la retirada de l’ERTO a tota la plantilla encara és lluny. Caldrà esperar, com a mínim, fins avançat el desembre perquè el confinament de cap de setmana passi a ser comarcal. Aleshores hi haurà més marge de maniobra per a la Remei. Però fins aleshores: res de res.

X