L’estació d’autobusos de Gironella es construirà durant el 2021 i serà una realitat el 2022

Nou pas endavant per a l’estació d’autobusos de Gironella. L’Ajuntament i la Generalitat han signat un conveni que fixa els compromisos d’uns i altres per tal que les obres es licitin durant el proper 2021 i l’estació sigui una realitat la primavera del 2022. L’alcalde, David Font, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, han acordat la cessió a l’Ajuntament de la carretera C-1411z per part de la Generalitat i les condicions de la construcció i el manteniment de l’estació d’autobusos.

Pel que fa a la cessió de la C-1411z, correspon al tram que va des de la rotonda de Casserres fins al límit del terme municipal, a l’alçada del trencant cap a la Serradora Forestal de Catalunya. Per tant, entre el quilòmetre i escaig que inclou, hi ha tota l’avinguda Catalunya. Segons el conveni signat, la Generalitat cedeix el tram a l’Ajuntament i, a més, li transfereix 200.000 euros perquè el consistori millori la seguretat a la via.

Per la seva banda, l’Ajuntament accepta el tram de la C-1411z i es compromet a executar les millores, que van des d’obres en l’asfaltat fins a creació de nous passos de vianants, baranes de seguretat, arranjaments de vorals i pavimentació de voreres pendents. L’alcalde, David Font, ha explicat en roda de premsa que l’Ajuntament té dos anys per complir amb el seu compromís i executar les obres: “Algunes obres les podrem fer en paral·lel a la construcció de l’estació, però un gruix important necessiten que l’estació avanci per executar-se i, per tant, les encararem de cara al 2022”.

Pel que fa a la construcció de l’estació, el Govern de la Generalitat es compromet a assumir el projecte redactat per l’Ajuntament i a construir -per un cost que rondarà els 750.000 euros- l’estació a l’emplaçament cedit pel municipi. La Generalitat també crearà una comissió de seguiment per avaluar el compliment dels objectius i els compromisos assumits per totes dues parts.

L’Ajuntament de Gironella, en canvi, ha tingut les funcions de redactar el projecte constructiu i cedir gratuïtament a la Generalitat els terrenys on s’alçarà l’estació. A més, a banda de les obres de millora de la via compromeses en la cessió de la C-1411z, l’Ajuntament també tindrà l’obligació de vetllar pel manteniment de l’espai en el futur.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, calcula que en poques setmanes s’enllestirà el procés burocràtic per escripturar els terrenys a nom de la Generalitat i començarà la licitació de l’obra. El procés de licitació compta que es pot allargar entre cinc i sis mesos, de manera que, si tot va sobre el previst, les obres començarien durant la segona meitat del 2021. El termini d’execució de l’estació ronda el mig any, així que la infraestructura hauria de ser una realitat la primavera del 2022, a molt estirar.

I després, què?

Gavín ha assegurat que la voluntat del Govern és millorar les prestacions del transport públic a la comarca i, en particular, a Gironella, un cop la flamant nova estació sigui una realitat. El secretari d’Infraestructures i Mobilitat que vol augmentar les expedicions que fan parada a Gironella, ja que la nova infraestructura donarà marge per fer-ho. De moment no ho ha quantificat, però ha recalcat que ho farà “sempre que la demanda així ho demani”.

En aquest últim aspecte, Gavín ha assegurat que el Govern pretén fer “un tomb” al transport públic de zones amb població disseminada com el Berguedà: “Volem potenciar més el transport a la demanda i dibuixar un model en què el transport a la demanda alimenti i nodreixi de més usuaris els serveis de més llarga distància”.

El canvi de model, doncs, passa per millorar el transport a demanda que creix als pobles petits per posar-los facilitats per arribar als grans nuclis de població de la comarca, com poden ser Berga, Gironella o Puig-reig, entre d’altres, i que des d’allà els usuaris puguin agafar les expedicions que connecten amb Barcelona o les capitals de comarca veïnes. El Govern confia que, seguint aquest pla, el nombre d’usuaris del transport públic creixi i, en consonància, també ho facin les expedicions.

X