La CUP defensa que l’apujada de l’IBI “l’hauria hagut de fer qualsevol govern”; l’oposició li retreu mala gestió

Ple tens a l’Ajuntament de Berga, però sense cap mena de sorpresa. Els vots a favor de la CUP i ERC han permès aprovar una apujada de l‘IBI del 10,8% per al 2021. El govern ha defensat que la mesura “l’hauria hagut de fer qualsevol govern” i ha comptat amb el suport d’Esquerra, que s’ha alineat al seu costat, pocs minuts després que es fes oficial l’entesa entre tots dos per construir un pacte pel que queda de mandat.

L’oposició, en canvi, ha vingut més guerrera que mai. Des de Junts per Berga, Ferran Aymerich ha retret que la CUP que “no són conscients que passem la pitjor crisi econòmica en molt de temps”. Aymerich ha demanat al govern “coherència” i ha etzibat que “no poden defensar que tenen 50.000 euros aparcats per reactivar el consum de proximitat”, si després aproven aquest increment de l’IBI.

El regidor de Junts per Berga ha estat especialment insistent en demanar al regidor d’Hisenda, Marià Miró, en què s’ha gastat el milió d’euros que aquest 2020 l’Ajuntament no ha de pagar, beneficiant-se de la carència que té per retornar els crèdits ICO. Miró ha assegurat que se n’han beneficiat totes les àrees de l’Ajuntament, però l’argument no ha convençut Aymerich, que ha qüestionat l’impacte que ha tingut al carrer.

En la mateixa línia, el regidor del PSC, Abel Garcia, ha afirmat que no té arguments per “donar suport a aquest increment, en cas que m’haguessin trucat per consensuar-ho”. Al socialista se l’ha vist molt molest perquè entén que no se l’ha tingut en compte per aprovar els canvis en les ordenances. A banda, ha posat sobre la taula que “potser els 400.000 euros que estem recaptant de més amb l’IBI s’hauran d’invertir en pagar les obres del polígon“, si no s’acaben a temps i es perd part de la subvenció.

El principi d’acord entre la CUP i ERC per formar govern pel que queda de mandat ha planejat durant tot el ple. De fet, el propi Garcia ha etzibat un parell de missatges dirigits a l’encara regidor de l’oposició Ramon Camps, a qui ha acusat de fer “un ultimàtum” a la CUP per poder entrar govern. “Jo no acceptaria ni la cadira d’Alcaldia de la senyora Venturós a canvi d’apujar un 11% l’IBI amb la que està caient”, ha conclòs.

El regidor socialista, tal com ve sent tradició en els darrers plens, ha insistit que va ser la clau per aprovar el pressupost i que, a dia d’avui, no ha vist que s’hagi complert cap dels compromisos que en el seu moment van permetre aquella aprovació. El regidor d’Hisenda ha agraït públicament el gest d’ara fa un any de Garcia: “Va ser un primer pas per revertir la situació de l’Ajuntament”.

Un 8,83% més d’ingressos anuals d’IBI

En la primera part del ple, el regidor d’Hisenda ha explicat àmpliament les modificacions d’ordenances que avui sotmetia a aprovació. Hores abans, ho ha fet en roda de premsa. Tot i que l’augment de l’IBI és del 10,8%, Miró ha reiterat que l’Ajuntament calcula rebre un 8,83% més d’ingressos anuals. Això és perquè també s’ha aprovat un augment de la bonificació del 20 al 50% per a aquelles contribuents que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic de l’energia solar.

Això últim va ser una proposta de Junts per Berga a la comissió d’ordenances, tal com ha reconegut el propi regidor d’Hisenda. De fet, tota l’oposició estava d’acord en la modificació d’ordenances que avui es plantejava, si no fos per aquesta apujada de l’IBI. Per això, JxB ha presentat una esmena per congelar l’IBI i mantenir la resta de modificacions, però els vots en contra de la CUP i ERC l’han tombat.

Les altres modificacions eren una aplicació d’un recàrrec del 50% a l’IBI que han de pagar els propietaris d’habitatges buits. Aquesta mesura pretén que aquests pisos surtin a lloguer i s’augmenti el parc d’habitatges de la ciutat. També s’ha aprovat suprimir la bonificació de l’IBI per a famílies monoparentals, però en aquest cas es tracta d’un canvi que ve marcat per una llei estatal i l’Ajuntament no té més remei que acatar-la.

Marià Miró ha recalcat que “no ens agrada apujar impostos” i ha admès que “és una mesura molt impopular, i més aquest 2020, que és un mal any per fer-ho”. Però ha insistit que l’Ajuntament “no té prou ingressos per fer front a la despesa ordinària”. Això fa que “no tinguem diners per complementar subvencions o invertir en la ciutat” i “l’estalvi net és xavalla”, segons paraules del propi regidor. Miró ha defensat que “a la vida s’han de prendre decisions, i a vegades no agraden”. I ha plantat la mirada al 2023: “Aleshores, havent complert objectius, podrem demostrar que aquestes decisions difícils s’havien de fer”.

Esquerra hi ha donat ferm suport, tot i que ha reconegut que “no és la solució que hauríem volgut”. Això sí, segons ha dit el seu portaveu, Ramon Camps, ara entenen que “és el que toca” perquè “és l’única manera de solucionar el problema”. I ha afegit que “les mancances són greus i caldrà prioritzar on van a parar aquests diners”, a banda que “la pandèmia també és greu i segurament tocarà invertir-n’hi de nou”.

X