Acord per impulsar un nou parc natural a l’Alt Berguedà, entre Cercs, Fígols i Vallcebre

Els ajuntaments de Cercs, Fígols i Vallcebre i el Consell Comarcal del Berguedà impulsen un parc natural a l’Alt Berguedà. L’ens comarcal i els ajuntaments esmentats aposten per declarar la major part dels seus termes municipals parc natural d’acord amb la Llei d’Espais Naturals (12/1958 de 13 de juny).

Els signants amb el manifest

La proposta s’ha materialitzat en un manifest signat per Josep Lara, president del Consell del Berguedà, Pep Llamas, conseller comarcal de Transició Econòmica i Seguretat Civil, Jesús Calderer, alcalde de Cercs, Antonio Garcia de Fígols i Lluís Cadena de Vallcebre. Aquest document es va signar el dia 5 de febrer però no s’ha fet públic fins ara per tal de no interferir en el procés electoral del 14-F. El text es farà arribar a la Diputació de Barcelona perquè valori la proposta.

El parc serviria per impulsar la ramaderia extensiva i nous conreus

El futur parc natural a l’Alt Berguedà aplegaria part del PEIN Rasos de Peguera-Serra d’Ensija catalogat com a Espai d’Interès Natural, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC) i Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA) declarades com espai protegit al 1987. Podria arribar a ocupar 40.000 hectàrees amb una important biodiversitat amb espècies com el gall fer, el trencalòs, quiròpters o amb patrimoni paleontològic com els jaciments de Fumanya, espais geològics catalogats i una important riquesa natural amb boscos de pi negre amb neret, entre d’altres.

Més protecció per les zones naturals

Aquesta proposta té diferents objectius. D’una banda, buscar figures de major protecció que les actuals per evitar que la progressiva massificació que pateixen determinades zones naturals de la comarca les acabi malmeten. A més, permetrà el seu desenvolupament amb l’extensió i consolidació de diferents pràctiques que actualment estan en perill de desaparèixer, com la neteja de bosc amb ramaderia a nivell extensiu, donant qualitat als productes i generant ocupació en un territori amb un elevat índex de despoblament.

Aquesta figura de protecció també permetrà regular l’accés al medi natural. Igualment suposaria una via de desenvolupament econòmic. La creació d’un parc natural permetria que els ajuntaments rebessin ingressos per formar-ne part i implementar les polítiques de protecció i de desenvolupament econòmic local escaients.

Llegeix el manifest per la creació del parc natural de l’Alt Berguedà

X