Bateria d’accions durant tot el març per recaptar diners per a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà

Tot un mes de març per a la discapacitat intel·lectual. L’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà organitza, amb la col·laboració de diverses entitats i empreses, una bateria d’accions solidàries a partir de l’1 de març. Tot i que les activitats comencen el dia 1, l’epicentre dels actes serà diumenge 14. De fet, la mobilització s’ha batejat com a 14-M, accions de solidaritat. I tot plegat, amb una pinça solidària com a marca de la campanya amb la idea que tothom qui hi col·labori se la posi com a distintiu d’altruisme.

La presidenta de l’associació, Cecília Camprubí, ha explicat en roda de premsa que la idea es va començar a cuinar la tardor del 2019. Més endavant va arribar la pandèmia i va quedar en un calaix, i ara s’ha reprès atès que hem passat un Nadal de restriccions i tot apunta que en les properes setmanes es poden anar alleugerint. Encara i així, les activitats estan pensades per evitar les aglomeracions de persones.

Per la seva banda, la gerent de la fundació, Ester Comellas, ha recordat que l’entitat “ha passat per moments molt difícils i, encara que ara està una mica millor, no està bé”. Precisament per això, i donat que va quedar palès que hi havia moltes persones i entitats disposades a posar-hi el seu granet de sorra, l’Associació Pro Disminuïts Psíquics ha estat treballant durant tots aquests mesos en una mena de marató de solidaritat que les encaixi totes.

Una subhasta d’art

Entre l’1 i el 14 de març es faran diverses subhastes de productes artístics. Pintors, il·lustradors i artistes gràfics han cedit les seves obres perquè l’Associació Pro Disminuïts Psíquics les subhastin. També s’hi han apuntat grups de música, que en aquest cas subhastaran un concert i qui els guanyi podrà gaudir-ne en privat: el grup anirà a casa del guanyador i farà el concert promès. Tots els diners que es recaptin en aquesta subhasta aniran directament a l’Associació. L’empresa Liven s’ha erigit com un dels grans col·laboradors de l’acció i coordinarà la subhasta.

 

Dolços solidaris

La panificadora de Berga i la Valldan (Pabevsa) també col·labora en la mobilització. En concret, tots els forns que pengen de l’empresa vendran un pastís solidari i destinaran tots els beneficis a la fundació. A banda, la panificadora intentarà repartir els pastissos en més establiments, a banda dels que gestiona, per tal que el producte es pugui vendre al màxim de punts possibles. A la iniciativa també s’hi sumarà una xocolata solidària elaborada per NaturCadí.

L’esport tampoc falla

Tal com ja va passar a la Covidrun de la primavera passada, l’esport seguirà al peu del canó de manera altruista. El Club Esquí Berguedà també participarà en la mobilització amb l’activitat “Sumem quilòmetres per a la discapacitat intel·lectual”. En concret, el CEB proposa adquirir un dorsal fent un donatiu per a l’entitat, penjar-se el pitrall i materialitzar el repte fent esport (caminant, en bicicleta, corrent…). Les inscripcions es podran fer a partir del març al web del Club Esquí Berguedà.

Els membres de l’associació treuen a la venda els seus dibuixos

La sala d’exposicions Verdaguer7, al carrer Major de Berga, exhibirà durant les setmanes prèvies al 14 de març diversos dibuixos fets per nois i noies de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics. Aquests dibuixos es podran veure i, fins i tot, comprar, amb la idea que també serveixin per recaptar fons per a la fundació.

El comerç proposa que el canvi es converteixi en un donatiu

La mobilització per a la discapacitat intel·lectual també serà la primera posada de llarg de la Federació del Comerç Berguedà, la unió de totes les unions de botiguers i comerciants de la comarca. En aquest cas, cadascun dels prop de 350 establiments adherits a la Federació posarà una guardiola al seu taulell. Amb quin objectiu? Doncs que els clients que ho desitgin puguin destinar el canvi que el botiguer els torni a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics.

A banda, el comerç també impulsa una segona acció. És un rebost solidari que consisteix en què cada botiguer cedirà de franc alguns dels seus productes i se subhastarà a través de la plataforma 14m.cat. Per cert que aquesta plataforma web serà el centre d’informació de tota la campanya i entrarà en funcionament l’1 de març. De moment, al lloc web hi apareix un compte enrere que alerta del temps que queda fins al llançament de les primeres accions.

Un programa de televisió

Un dels grans objectius de la fundació, més enllà del finançament, és que les activitats que fan durant l’any es donin en conèixer. Per fer-ho, el 14 de març es farà un programa que s’emetrà per la Televisió del Berguedà, de 20h a 22h, i que consistirà bàsicament en difondre les accions de l’entitat, explicar les accions que s’han fet durant tota la jornada central i actualitzar el marcador de diners recaptats a través de les diferents branques de la campanya. En aquest programa especial, finançat pel Consell Comarcal del Berguedà, també es donaran a conèixer els guanyadors de les subhastes que es faran durant la primera quinzena de març, així com també les quantitats recaptades.

WhatsApp Image 2021-02-16 at 14.05.05