Tomàs Reyner, de Maçanet de la Selva, guanya el concurs literari de Vilada, que bat rècord d’obres presentades

Vuitena edició de rècord al Concurs Literari Aurora Bertrana de Vilada. Ni més ni menys que 89 obres presentades, una fita que fins ara no s’havia assolit en cap dels set certàmens que s’havien celebrat. D’entre les 89, la millor ha estat ‘El desert dels Pinacles’, de Tomàs Reyner, veí de Maçanet de la Selva.

La pandèmia ha endarrerit l’entrega de premis i, de fet, l’ha acabat reconvertint en un acte virtual que es pot reviure al compte de YouTube de l’Ajuntament de Vilada. En l’acte, Reyner va destacar la duresa del seu relat, que és de ficció i es basa en la teoria de la conspiració. L’obra se situa el 2039 i parla d’un laboratori d’idees malignes controlat per poders fàctics que dominen el món i que estan disposats a destruir a tot aquell qui posi en perill el seu poder.

El segon premi de la categoria d’adult s’ha adjudicat al rapitenc Ramon Obiol amb el text titulat El Bosc dels suïcidis. L’autor ha explicat que l’obra es basa en el trajecte vital d’un director comercial que té tots els béns materials possibles però no és feliç i pateix un estat depressiu crònic que el porta a plantejar-se a posar fi a la seva vida. Finalment, però, en els moments més difícils, connecta amb els petits plaers de la vida, que són els que donen la veritable felicitat. Obiol també ha destacat que “El Bosc dels suïcidis és un espai real que existeix al Japó”.

Pel que fa a la categoria juvenil, la guanyadora del primer premi és Aina Civit, amb el títol Monòleg d’una noia confinada. Civit ha destacat que li agrada escriure obres que arribin al cor de les persones que les llegeixen i que va escriure el text inspirant-se en el que sentia durant el primer confinament produït per la pandèmia de la Covid-19. El jurat també ha determinat que el segon premi en la categoria juvenil és per la narració titulada Adéu, escrit per Lluna Iglesias, del municipi de Tremp.

En la categoria infantil, les guanyadores del primer i segon premi han estat, respectivament, Laia Ara i Xènia Dosantos. La Xènia, que va escriure el text quan tenia 11 anys, ha explicat que la seva obra, El Miracle, tracta “d’una nena que tenia el seu primer examen de matemàtiques i que amb l’aparició d’un estel fugaç i una segona oportunitat va acabar traient un 10”. La Laia ha escrit El país dels somnis. Ha explicat que l’argument es desenvolupa al voltant “d’un nen i una nena van a una escola al mig del mar. Un dia, els protagonistes descobreixen un maletí que els teletransporta a un altre món on hi ha uns ninotets que són personatges de comptes màgics que els ajudaven a tornar a la vida real”. La Laia va escriure aquest text quan només tenia 9 anys.

El jurat ha destacat “la diversitat i de temàtiques, que han tingut un nivell molt bo i de qualitat”. També ha destacat “que la pandèmia de la Covid-19 ha estat un dels temes inspiradors per a les persones participants”. Han Gemma Comellas (directora de la Coral de Les Veus del Picancel de Vilada), Núria Mariano (psicòloga, tècnica del Consell Comarcal del Berguedà i secretària de l’Associació Cultural La Teia de Vilada), Lluís Mestres (dissenyador gràfic), Aziz Salama (artista, pintor i professor) i Marc Canturri (periodista de l’Aquí Berguedà).