L’ACA allibera aigua del pantà de la Baells durant tot un matí i demana precaució als pobles per on passa el Llobregat

L’Agència Catalana de l’Aigua ha obert les comportes de la Baells, al Berguedà, durant tot el matí d’aquest dijous per alliberar aigua del pantà. Ara mateix, segons les dades de la pròpia ACA, el pantà és ara mateix al 86,43% de la seva capacitat, molt lluny encara del 97% de fa un any, però per sobre de la mitjana d’aquesta època l’últim lustre (76,89%) i l’última dècada (76,93%).

L’ACA va anunciar l’obertura de comportes ahir a través de les xarxes socials. L’ens ha alliberat cabal d’aigua des de les 10 del matí i té previst fer-ho fins a les dues del migdia. El cabal màxim puntual serà de 15m3/s, però l’ACA demana precaució en aquells pobles per on travessa el riu Llobregat, especialment en punts baixos, guals i accessos a la llera.

A principis del 2020, dies després del temporal Glòria, diversos sectors, com ara els sindicats de pagesos, van carregar contra l’ACA per la gestió que va fer dels nivells d’aigua al pantà, tant els dies previs al temporal com quan va començar l’episodi. La pagesia va retreure a l’ACA que no obrís comportes fins el dia de l’esclat del temporal, malgrat que el pantà de la Baells feia setmanes que estava al límit. D’haver-ho fet, asseguraven els pagesos, probablement s’haurien evitat algunes de les destrosses que hi va haver en alguns punts del Llobregat.

Aquest any, tot i estar a nivells molt més baixos que fa un any, l’ACA ha decidit alliberar aigua atès que, previsiblement, en les properes setmanes o mesos hi haurà pluges que faran créixer el percentatge de capacitat plena de l’embassament.

 

X