Mor als 83 anys el pintor berguedà Joan Ferrer

Dol al Berguedà. Ha mort el pintor Joan Ferrer als 83 anys. Aquest diumenge, 28 de febrer, n’hauria fet 84. Se’l considera un dels artistes més prolífics de la història del Berguedà i, de fet, va rebre l’últim Premi d’Honor de Cultura de la comarca, aquesta tardor passada.

L’exposició antològica que els Amics de Joan Ferrer i el grup de pintors Verdaguer 7 va dedicar al pintor al convent de Sant Francesc, a finals del 2019, va servir per reivindicar la figura de Ferrer com mai abans havia passat. En una entrevista a l’Aquí Berguedà en plena època d’exposició, Ferrer es va mostrar tal com és: un home que desprèn art, una persona sense pèls a la llengua, oberta a totes les expressions culturals i artístiques, però sense manies quan se li demana que n’opini.

Professionalment, Ferrer ha dedicat bona part de la seva vida al món del tèxtil. Va treballar durant anys a Andorra i això li va obrir les portes d’Europa, ja que mai va deixar de pintar. A Andorra va guanyar tots els concursos artístics on va participar i, de fet, la seva obra sempre s’ha venut més per tot Europa que al Berguedà o a Catalunya. “Es vengui on es vengui, a la meva obra sempre hi apareixerà el Berguedà”, recalcava ell mateix, el 2019.

Al cap d’un any d’aquestes declaracions, la tardor del 2020, el Consell Comarcal li va donar el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà i va destacar l’extensió, transcendència i qualitat de l’obra del pintor. Segons l’ens, es va premiar “un pintor, pedagog, teòric de l’art i activista cultural català, que, des del Berguedà, ha aconseguit projecció internacional”. El 2010 ja havia rebut el Premi de la Cultura de Berga. De fet, va ser l’artista més avalat de la història del certamen: 34 entitats i 15 persones el van proposar per guanyar-lo. Una prova irrefutable de l’estima que la comarca sempre ha tingut cap a l’il·lustre pintor.

 

X