La Cobla Berga Jove, ‘El silenci dels telers’ i Joan Ferrer, reconeguts als Premis de la Cultura del Berguedà

La Cobla Berga Jove guanya el premi de la difusió cultural i “El silenci dels telers” el de la creació artística dels Premis de la Cultura del Berguedà. L’acte de la tercera edició dels Premis de cultura del Berguedà s’ha celebrat dissabte 5 de desembre al claustre del convent de Sant Francesc, a Berga. L’aforament ha estat limitat a causa de les restriccions per frenar la pandèmia de la COVID-19 i s’ha pogut seguir en directe per la Televisió del Berguedà, amb la presentadora Sílvia Culell a la conducció del programa. La primera edició es va celebrar al Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, i la segona, al Monestir de Santa Maria de Serrateix.

Tal i com ja s’havia avançatJoan Ferrer (Berga, 1937) ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà del 2020. Se n’ha valorat, sobretot, l’extensió, transcendència i qualitat de la seva obra. Es premia així el pintor, pedagog, teòric de l’art i activista cultural català, que, des del Berguedà, ha aconseguit projecció internacional.

En la categoria de difusió cultural, la Cobla Berga Jove s’ha endut el premi. S’ha valorat l’espectacle revolucionari que fusiona rock i música de cobla, amb la banda

Obeses. L’espectacle de la banda osonenca i la cobla berguedana s’ha presentat a escenaris de tot el país. La Cobla Berga Jove va iniciar el seu recorregut el 2014. Des de llavors, ha interpretat música per a cobla arreu del territori. Està formada per talents musicals del Berguedà i ha tirat endavant diverses propostes exitoses, d’entre les quals destaca l’espectacle amb Obeses.

En la categoria de creació artística, el jurat ha premiat l’obra de teatre El silenci dels telers. El projecte impulsat per la gironellenca Maria Casellas va néixer del llibre d’Assumpta Montellà i recull testimonis reals de diferents generacions de dones. La mateixa Maria Casellas i Andrea Portella són les dues actrius que protagonitzen l’obra i mostren les veus d’aquestes dones. L’obra retrata el dia a dia de l’univers de les colònies tèxtils, la memòria de tot un segle.

En aquesta tercera edició dels premis, s’han presentat 8 candidatures i el jurat ha estat format per la periodista, Judit Jordana, el músic Robert Agustina, l’exarxiver comarcal Xavier Pedrals, el pintor Jordi Miralpeix i els activistes culturals Toni Puig i Angelina Vilella.

Diverses actuacions han afegit dinamisme a l’acte. Madame Gaüc ha ofert un tast del seu espectacle “Fil”. La companyia de circ contemporani va néixer el 2017 i és formada per Maria Palma i Raimon Mató. Han fet algunes estades al Konvent, a Cal Rosal. Els berguedans i campions d’Espanya de ball esportiu en la modalitat de 10 balls, Joan Boixader i Rosanna Camprubí, han ofert un dels seus balls als passadissos del claustre de Sant Francesc. I el jove músic gironellenc Sergi Serra també ha aparegut amb la seva trompeta, a la part final de l’acte.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, la consellera comarcal de cultura, Araceli Esquerra, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, membres de les diverses candidatures i la connexió per vídeoconferència de la consellera de cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa. El president Lara ha valorat la bona salut de la cultura de la comarca i l’esforç per organitzar l’acte en un any difícil i en condicions adverses. La consellera Ponsa ha agraït la invitació a participar a la gala de lliurament de premis i ha animat a “continuar en la línia de suport a la cultura”.