L’Agència de Desenvolupament del Berguedà defensa que ha fet “tot el que ha pogut” per salvar Horrorland

L’Agència de Desenvolupament del Berguedà, la propietària de les naus on hi havia Horrorland, defensa que ha fet “tot el que ha pogut” per salvar el projecte i evitar el seu tancament. Els promotors del parc del terror han retret a les administracions, i en particular a l’Agència com a propietària de l’espai, “la manca de facilitats i ajuts” per garantir la seva continuïtat a la comarca.

El president de l’Agència, Lluís Vall, ha insistit que van deixar de cobrar el lloguer de les naus als promotors des del juny passat i que això els ha estalviat uns 22.000 euros. També admet que Horrorland els va demanar més ajuts i que, fins i tot, van intentar rescatar uns 60.000 euros addicionals a la Generalitat, però que no va ser possible.

Vall ha explicat a l’Aquí Berguedà que havien pactat no cobrar el lloguer de les naus a Horrorland fins que el parc pogués reobrir portes i tornés a tenir els ingressos que sortien de la venda d’entrades. “Vam quedar que ens asseuríem un cop es recuperessin econòmicament per veure com reactivàvem el tema del lloguer”, ha explicat.

Més enllà d’això, Vall recalca que “no tenim més mecanismes ni liquiditat per ajudar-los”. I afegeix que “ens agradaria poder ajudar a totes les empreses privades i turístiques de la comarca, però no podem”.

Horrorland demanava una moratòria

Inicialment els promotors d’Horrorland van demanar una moratòria, que és l’única eina que va treure el govern estatal per donar un cop de mà a les empreses que estaven patint la crisi del coronavirus i que no podien fer front als lloguers dels seus locals. La moratòria els permetia deixar de pagar el lloguer quatre mesos, però els obligava a abonar l’import a la propietat abans d’acabar el 2020.

Finalment, Horrorland va demanar la condonació del lloguer, i això -segons Vall- “va ser una decisió transcendental perquè suposava deixar de percebre uns ingressos prevists per a l’Agència i haver de reestructurar partides internament”. Però aquesta condonació no es va poder aplicar fins a l’estiu, i des d’aleshores Horrorland també ha reclamat que els tornessin el lloguer que sí que van pagar entre març i juny.

Aquests diners no s’han retornat mai. De fet, Lluís Vall explica que retornar aquests diners a Horrorland els generava “problemes legals a nivell de tresoreria” perquè ja els havien ingressat i “era molt complicat tornar a fer aquest abonament”. En veure que l’Agència no pagava aquesta part que reclamaven, els promotors van deixar les naus de Cercs a finals d’any i es van endur tot el que necessitaven, entenent que era l’Agència qui havia de buidar-les del tot, destinant-hi els diners que ells havien pagat entre març i juny.

30.000 euros per tornar a llogar les naus

L’Agència ja ha demanat pressupost a empreses de construcció per saber quant li costarà rehabilitar les naus i tornar-les a llogar a empreses. Vall diu que calculen que costarà uns 30.000 euros tornar-les a posar al mercat.

Per la seva banda, els promotors recorden que, quan van aterrar a Cercs, les naus no eren cap meravella: “Eren quatre parets i una porta. Estaven plenes de forats, goteres i ni tan sols hi havia electricitat”.

Els promotors i l’Agència segueixen en negociacions perquè Horrorland reclama les fiances que van pagar per aterrar a Cercs i que encara no els han estat retornades.

X