Les bosses d’envasos a Berga troben patrocinador i seguiran sent de franc

L’empresa Tractaments Ecològics SA, actual concessionària del servei de recollida porta a porta al centre i el nord del Berguedà, ha pagat les més de 870.000 unitats de bosses d’envasos que s’estima que gastarà Berga durant tot el 2021. L’empresa s’ha convertit en el nou patrocinador de les bosses i estalvia, així, que els ciutadans les hagin de començar a pagar. Berga és l’únic municipi del porta a porta que té bosses d’envasos: els altres llancen la fracció dins un cubell especial.

El 2020 Berga ha gastat 870.264 unitats de bosses d’envasos. Tractaments Ecològics en comprarà la mateixa quantitat per al 2021 i, de fet, les primeres ja són a la ciutat i es començaran a distribuir a través del punt d’informació del porta a porta en les properes setmanes. Són bosses fabricades a la Catalunya central i elaborades amb polietilè reciclat de baixa densitat. A més, incorporen un missatge donant les gràcies als ciutadans per reciclar els seus residus.

Actualment, el sistema de recollida porta a porta a Berga es fa de la següent manera: per a la fracció envasos s’utilitzen bosses grogues semitransparents; per a la fracció de rebuig es fa amb bosses grises semitransparents amb xip d’identificació de l’usuari; per a la fracció orgànica es disposa d’un cubell amb bossa compostable; i per a la fracció de paper i cartró es fa a granel.

Les bosses d’envasos, rebuig i orgànica tenen un cost anual important pel Consell Comarcal. El 2020 aquesta partida va superar els 300.000 euros. A finals del any 2020, el Consell Comarcal va iniciar la recerca d’empreses que apostessin pel mecenatge verd amb l’objectiu de mantenir la gratuïtat d’aquestes bosses. L’ens comarcal s’ha plantejat aquesta opció per evitar fer-les pagar als berguedans o bé, fins i tot, deixar de lliurar-les com es fa de la implantació del porta a porta, a finals del 2018 .

El president del Consell, Josep Lara, ha dit en roda de premsa que, amb el patrocini de Tractaments Ecològics SA, “s’obre una porta per trobar la via per mantenir la gratuïtat de les bosses”. En aquest sentit, l’ens comarcal està disposat a buscar empreses que vulguin finançar algun tipus de bossa per a altres anualitats i escoltarà totes aquelles que vulguin posar ofertes sobre la taula.

Des de Tractaments Ecològics, Marta Freixa ha destacat que la seva política de responsabilitat social corporativa els empeny a fer aquest tipus de col·laboracions amb l’administració. A més, Freixa ha posat èmfasi al fet que aquestes bosses siguin fabricades amb polietilè reciclat de baixa densitat, un material que s’obté de les bosses de plàstic que els ciutadans dipositen a la fracció d’envasos. Freixa ha matisat que són igual de resistents que les bosses que fèiem servir fins ara i, a la vegada, potencien l’economia circular i s’emmarquen en la política de l’empresa: “Un residu és igual a un recurs”.

X