El Berguedà es converteix en la segona comarca de Catalunya 100% geolocalitzable

Fins ara, havia passat més d’una vegada que una ambulància tardés més del previst en arribar a un rescat de muntanya al Berguedà perquè la zona costava de geolocalitzar pels serveis de rescat. A partir d’aquesta primavera, s’hi haurà posat remei. Aquest dimecres el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha presidit l’acte de lliurement de les més de 3.500 plaques de geolocalització que s’instal·laran a les masies i edificacions disseminades dels 31 municipis de la comarca. Aquestes plaques incorporaran un codi que qualsevol persona podrà llegir i comunicar als serveis d’emergències per poder ser geolocalitzat i rescatat.

Amb l’entrega de les més de 3.500 plaques, el Berguedà es converteix en la segona comarca de Catalunya totalment geolocalitzable, després d’Osona. El cap de gabinet tècnic del Departament d’Interior, Jaume Domingo, ha explicat que el Solsonès està al caure, el Moianès està en vies d’execució i en els propers mesos es preveu iniciar els tràmits per portar les plaques al Bages i la Conca d’Òdena. Una vegada s’hagi cobert tota la Catalunya central, Interior té en ment portar el sistema a la zona de Girona, ja que també s’hi ha detectat una alta afluència de rescats en zones disseminades.

 

Els primers en aixecar el dit

L’acte ha tingut lloc al Centre Cívic de l’Ajuntament de Castellar del Riu. Hi han participat Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola, Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià i consellera de Petits Municipis, Pagesia i Món Rural, i Adrià Solé, alcalde de Castellar del Riu i amfitrió de la trobada. El conseller d’Interior ha lliurat les bosses que contenien les plaques dels municipis als tres dirigents berguedans per simbolitzar l’entrega al conjunt de la comarca. Ara, el Consell Comarcal serà l’encarregat que arribin als alcaldes berguedans.

La tria de Castellar del Riu per fer el lliurament no ha estat casual. El 9 de desembre del 2018, aquest petit municipi berguedà de 176 habitants, ja va acollir l’acte de signatura del conveni que ha fet possible l’elaboració d’una llista única de les masies i les edificacions disseminades de la comarca per tal de geolocalitzar-les que servirà per facilitar la feina dels serveis d’emergència. El seu alcalde Adrià Solé, aleshores conseller comarcal de Petits Municipis, Pagesia i Món Rural, va ser un dels impulsors d’aquesta iniciativa que ara s’ha materialitzat. L’actual titular d’aquesta àrea, Patrocini Canal, ha volgut agrair al seu antecessor la feina realitzada que ara s’ha culminat amb la materialització del projecte. “Si s’ha començat per Osona i el Berguedà ha estat perquè van ser els primers en demanar-ho”, han dit des d’Interior.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha dit que “estem molt contents i agraïts” per haver pogut completar aquesta iniciativa que suposarà una millora en els serveis d’emergència a la comarca ja que es reduirà el temps que triguen a arribar al seu punt de destinació quan hagin d’actuar.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que avui ha fet la seva primera visita oficial al Berguedà, ha destacat que “no poden haver-hi ciutadans de primera i de segona, hi ha d’haver ciutadans” que tinguin accés en igualtat de condicions a tots els serveis especialment en temes d’emergències i seguretat. Sàmper ha agraït la feina de totes aquelles persones que han fet possible aquesta iniciativa.

Actuar amb la màxima celeritat

Aquestes plaques permeten geolocalitzar totes les edificacions aïllades ja siguin masies, granges, pallers, dipòsits d’aigua o coberts del Berguedà mitjançant un codi al qual hi tenen accés tots els cossos d’emergència vinculats al telèfon 112: Bombers, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Agents Rurals i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Per activar-ho només cal facilitar el número del codi quan es truqui als cossos d’emergències. D’aquesta manera els professionals que han d’actuar saben a l’instant la localització del servei que pertoqui i poden actuar amb la màxima celeritat.

Aquest codi s’ha imprès en uns imants de fusta que es podran penjar a llocs visibles de casa (com per exemple a la nevera) que es repartiran als ajuntaments i aquests ho distribuiran als propietaris de masies i edificacions. En total s’han fet 3.572 plaques/imants. La majoria d’aquestes són per a masies, en concret 2.860. L’elaboració dels imants ha anat a càrrec del Grup Horitzó, una entitat d’interès social del Berguedà.

Aquesta iniciativa permetrà donar servei a tota la comarca i millorar la intervenció dels serveis d’emergències, reduint el temps per localitzar les masies i edificacions aïllades alhora que evitarà que els cossos d’emergència es puguin perdre buscant el lloc on han d’intervenir. El projecte ha costat 5.000 euros i el paga el Consell Comarcal del Berguedà.

Els ajuntaments de la comarca han col·laborat activament en aquesta iniciativa actualitzant els respectius llistats d’edificacions i masies així com els seus noms, concretant les coordenades de les localitzacions.

X