Els Castellers de Berga programen cultura tota la primavera per mantenir el Cine Catalunya

El Cine Catalunya no es paga sol. I sense castells –i amb un horitzó que no aboca, ni de bon tros, a l’optimisme-, els Castellers de Berga han hagut de buscar una alternativa per poder sobreviure. El remei ha estat ‘L’acció cultural berguedana’, una programació cultural de primavera amb dos objectius: pagar les despeses de manteniment del Cine Catalunya i oferir un espai on els artistes puguin seguir fent cultura al Berguedà.

La programació es divideix en dos eixos: l’infantil o familiar, i el d’adults. Des de la vessant infantil, aquest dissabte, 13 de març, Tanaka Teatre portarà al Cine ‘El peix irisat’, un espectacle per a infants que pretén explicar els valors de l’amistat des del fons del mar. La setmana següent, el 21 de març, Dani Magyk celebrarà els seus 35 anys als escenaris amb l’estrena al Cine d’un recull dels números més clàssics de la seva trajectòria.

De cara a l’abril, també per a un públic més aviat familiar, Tutatis portarà al Cine l’espectacle de titelles, música i color ‘Elmer, l’elefant de colors’. Serà el 24 d’abril. I un mes després, el 22 de maig, Xavi Lozano oferirà ‘Tubs del món’, un concert extravagant amb objectes quotidians que estem farts de veure però que mai hem sentit com sonen.

Pel que fa al públic adult, el 3 de maig el Cine acollirà un concert de Roger Mas, amb les cançons més emblemàtiques del músic, acompanyat per Xavier Guitó al piano i Arcadi Marcet al contrabaix. Al cap de quinze dies, el 17 d’abri, el fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú, Joan Garriga, agafarà el relleu de Mas i es convertirà en el protagonista d’una nova tarda cultural de dissabte al Cine.

L’última proposta de la programació per a adults serà el concert de Juantxo Skalari, que repassarà un repertori musical de més d’un quart de segle amb especial atenció a la paraula i el missatge.

Sense barra, però amb entrades

La programació cultural d’aquesta primavera al Cine es paga, fonamentalment, amb les entrades. De moment, per les restriccions, els Castellers no poden fer la barra de bar que solen muntar cada cop que organitzen una activitat.

El president dels Castellers, Ignasi Ballús, ha explicat en roda de premsa que nota que “la gent té ganes de sortir de casa” i, per això, han optat per “pujar el nivell dels concerts” per justificar el preu de les entrades, que van des dels 5 als 15 euros i ja es poden adquirir.

La venda d’entrades

Per reservar les entrades per algun dels espectacles, els Castellers han habilitat un formulari online. Un cop s’hagi omplert, l’entitat es posarà en contacte amb qui fa la reserva per acabar el procés.

Pots consultar tots els actes de la programació al Sortim, l’agenda cultural de l’Aquí Berguedà.

Associar-se als Castellers

Els Castellers de Berga també han aprofitat l’ocasió per reivindicar la importància de guanyar socis. Ara mateix hi ha més de 200 persones associades a l’entitat, i la quota de 20 euros que paguen cada any és una font d’ingressos fonamental per garantir la subsistència de la colla i, per extensió, el Cine Catalunya.

Per associar-se als Castellers, es pot fer en pocs minuts a través del lloc web de l’entitat.

Un projecte que continuarà

Els Castellers estan en contacte amb el Consell Comarcal del Berguedà, que ja s’ha compromès a finançar una campanya d’estiu-tardor. La consellera de Cultura, Araceli Esquerra, ha explicat que la idea és “que rodi per tota la comarca” i, per tant, que surti de Berga. L’altra premissa del Consell és que els protagonistes del cicle siguin els artistes berguedans.

Des dels Castellers, Ignasi Ballús ha reivindicat que “els Castellers sempre hem volgut mostrar la nostra vocació comarcal, més enllà de Berga”. I el projecte amb el Consell casa en aquesta línia i promet cultura ininterrompuda durant mesos a la comarca.

X