Berga planteja una entitat comarcal gestora del porta a porta on els municipis tinguin més poder de decisió

El poc marge de maniobra que tenen els ajuntaments és el principal problema que veu l’Ajuntament de Berga en la gestió del porta a porta per part del Consell Comarcal. Així ho ha assegurat a l’Aquí Berguedà el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, que ja sondeja alternatives per recuperar poder de decisió en la gestió dels residus que genera la ciutat.
Ara mateix el Consell gestiona la recollida de les escombraries domèstiques i comercials a Berga, així com també les deixalleries i els voluminosos. L’únic que penja de l’Ajuntament és el règim sancionador, perquè el consistori s’ha negat a fer la dispensa de serveis, que suposaria cedir el control total dels residus al Consell durant un quart de segle. Sense la dispensa, l’ordenança reguladora de residus que ha impulsat el Consell Comarcal no té validesa per a Berga, que segueix aplicant la seva normativa municipal.
El regidor Escútia no només es nega a fer aquesta dispensa al Consell Comarcal, sinó que està disposat a explorar vies per passar a gestionar els residus “de manera mancomunada”. És a dir, l’Ajuntament de Berga no vol que sigui el Consell qui gestioni les escombraries, sinó que planteja que es creï una entitat comarcal que es dediqui a la gestió del porta a porta i on els ajuntaments hi tinguin més poder de decisió.

L’impacte econòmic de Berga en el sistema comarcal

Escútia ha recordat que, des de l’inici de la implantació del porta a porta, Berga ha acceptat contrarestar el dèficit que el sistema genera en pobles més petits. Berga en solitari compta amb la meitat dels habitants dels pobles del porta a porta, la qual cosa suposa que també és, de llarg, el municipi que més diners aporta al sistema procedents de les taxes que paga cada contribuent. Això fa que, com més petit sigui el municipi, més costi cobrir les despeses del sistema, però, segons ha dit Escútia, “Berga es va comprometre a contrarestar aquests dèficits perquè creiem que el model ha de ser comarcal”.
Per això, que Berga es despengi del model de gestió comarcal pot fer trontollar encara més el balanç econòmic del porta a porta. De moment, des del Consell Comarcal, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha dit que no farà declaracions fins que l’ens comarcal i l’ajuntament de la capital es reuneixin, a principis de la setmana vinent.
El regidor Escútia ja ha avançat que la reunió amb l’ens comarcal és un primer pas per canviar les coses. L’afronta com un últim intent d’aconseguir que els municipis tinguin més poder de decisió sobre la gestió dels residus.
Si no se’n surt, l’Ajuntament de Berga obrirà a la resta de municipis la possibilitat de crear una entitat pública que gestioni la recollida de residus i que tingui més en compte els municipis. De moment, cap ajuntament s’ha pronunciat sobre aquesta idea, però sí que s’entreveuen arguments en comú a Puig-reig i a Gironella: tots dos municipis s’aferren a mantenir el control dels residus que generen i tenen seriosos dubtes sobre cedir competències al Consell.