Gironella i Puig-reig es resisteixen a cedir el control de les deixalles al Consell Comarcal

La cessió de la gestió dels residus cap al Consell Comarcal del Berguedà perilla a Gironella i Puig-reig. Cap dels dos ajuntaments no té clar que donar la gestió al Consell millori el servei que s’està prestant fins ara i es neguen a perdre el control total dels residus que generen.

L’alcalde de Puig-reig ha obert el meló, aquest dilluns al matí, en la roda de premsa on ha anunciat que manté com a gratuïtes les bosses compostables d’orgànica que el Consell deixarà de pagar. Josep Maria Altarriba ha admès que la gestió dels residus que el Consell fa a nivell comarcal no li sembla “ni prou eficient, ni adequada, ni transparent”. Per tot plegat, diu, té “uns dubtes molt grans” sobre si ha de fer la cessió del servei (coneguda administrativament com a dispensa) o no. Tot i això, encara no hi tanca la porta rotundament: “En parlarem més endavant, quan estigui segur”.

Per què Gironella i Puig-reig són diferents a la resta?

El servei de deixalleries fixes i mòbils de la comarca, i el de recollida de voluminosos, són gestionats pel Consell Comarcal. En 29 dels 31 municipis del Berguedà la dispensa és un pur tràmit administratiu: fins ara l’Ajuntament recaptava els diners per pagar la recollida i els donava al Consell, que és qui presta el servei; i ara, amb la dispensa, el Consell els rebrà directament. La particularitat de Gironella i Puig-reig és que, a diferència dels altres municipis, ells tenen un sistema de gestió de residus propi, de manera que l’Ajuntament rep els ingressos per fer la recollida i els paga a l’empresa que fa la recollida.

L’alcalde de Puig-reig explica que autogestionar-se els residus “suposa més feina” però ho veu com “un bé per als nostres veïns”: “Ens permet saber si podem mantenir quotes o les hem d’apujar, però això passa per haver de gestionar els retorns de les inversions”. Altarriba defensa que intenta “que el servei de recollida sigui el menys costós possible pels veïns de Puig-reig” i, cedint el servei al Consell Comarcal, farà que aquest aspecte deixi de dependre d’ell.

El “càstig”

Un dels aspectes que més ha distanciat la posició d’ajuntaments i Consell aquests últims mesos és el cost que, amb la nova concessió comarcal de deixalleries i voluminosos, haurien de pagar Gironella i Puig-reig, segons un estudi de costos elaborat pel Consell. El nou contracte -que encara no ha entrat en vigor- garanteix una millora substancial del servei, tal com ja es va informar al gener: més hores de deixalleries fixes oberta, ampliació del servei de la mòbil als 31 municipis i recollida de voluminosos també a tots els pobles.

Segons el Consell, si Puig-reig i Gironella no fan la dispensa (i, per tant, segueixen fent d’intermediaris i pagant al Consell el que recapten per fer ús del servei), haurien de pagar anualment més de 80.000 euros cadascun. El cost quadruplica l’actual, que no arriba als 20.000 euros ni a Puig-reig ni a Gironella. El Consell el justifica amb la millora del servei i l’actualització dels impostos, però tant Puig-reig com Gironella ho consideren una pujada excessiva.

L’alcalde de Puig-reig fins i tot ha assegurat a la roda de premsa d’aquest dilluns que ho veu com “un càstig”. La jugada té sentit, ja que l’augment tan gran del cost podria ser un argument de pes que empenyi els dos ajuntaments a fer la dispensa i estalviar-se aquesta despesa. Però de moment ni Gironella ni Puig-reig no estan disposats a fer-ho.

L’alcalde de Gironella, David Font, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la tardor passada va aconseguir el compromís del president comarcal, Josep Lara, i el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, de negociar les condicions de la dispensa en una reunió. Fins ara no n’ha tingut més notícies, i això ja d’entrada assegura que el servei tant a Gironella com a Puig-reig seguirà sent autogestionat, com a mínim, fins l’1 de gener del 2022.

Pel que fa a Puig-reig, l’alcalde fins i tot es planteja assumir directament el servei de deixalleria, tenint en compte que l’edifici és propietat del Consell Comarcal, però el terreny on s’ubica (al polígon de Cal Vidal), no. L’Ajuntament de Puig-reig el va cedir al Consell Comarcal fa molts anys, però n’és el titular. Per tot plegat, Altarriba constata que “si no fem la dispensa, hi ha molt a negociar”.

X