L’Ajuntament de Berga estudia treure la gestió de la recollida de residus al Consell Comarcal

Nou front crític cap a la gestió de residus del Consell Comarcal del Berguedà. Si la setmana passada era l’Ajuntament de Puig-reig qui estirava les orelles al Consell per la gestió del porta a porta, aquest dijous qui ha alçat la veu ha estat el de Berga, a través d’un comunicat. L’Ajuntament de la capital assegura que està estudiant un canvi de model de gestió del porta a porta, que fins ara va a càrrec del Consell Comarcal, però que –segons el consistori- “té mancances i falta comunicació per part de l’organisme responsable d’oferir-lo [és a dir, el Consell]”.
La finalització de la dispensació de bosses per a la recollida de residus de la fracció orgànica va ser comunicada a través de la bústia genèrica de l’Ajuntament el passat 23 de març. En cap cas es va consultar prèviament als regidors, i això ha estat la gota que ha fet vessar el got. Abans, explica l’Ajuntament en el comunicat, també s’havia optat per la unilaterialitat per començar a cobrar els cubells del porta a porta i les claus per accedir a les àrees d’emergència.

A l’espera de la deixalleria mòbil

L’entrada en funcionament del servei de recollida de residus porta a porta també comportava la implementació del servei de deixalleria mòbil dos cops per setmana, tal com va esmentar el Consell Comarcal del Berguedà el novembre de 2018. A dia d’avui, aquest servei encara no ha entrat en funcionament a la ciutat de Berga. Això, diu l’Ajuntament, obliga els veïns i veïnes a desplaçar-se fins a la deixalleria fixa, incrementa els residus de la fracció resta i també provoca l’abandonament d’aquest tipus de residus en diferents punts de la ciutat.

Amb recollida de voluminosos insuficient

L’ens comarcal tampoc ofereix encara la recollida de voluminosos a la capital i el que fa és assumir el cost d’una recollida de voluminosos al mes, periodicitat que contrasta amb la recollida setmanal que es realitza en altres municipis de menor població. L’Ajuntament de Berga assumeix la resta de recollides que es realitzen per tal de donar resposta a les necessitats de la ciutadania en matèria de voluminosos.

Informadors i informadores de carrer

L’Ajuntament de Berga considera que la ciutat hauria de disposar, com a mínim, d’una persona per realitzar el seguiment de les incidències que es produeixin diàriament. També tindria al seu càrrec la dispensació de bosses i cubells els dies assignats a l’oficina d’atenció del porta a porta.

Cobrament de la taxa per generació de residus

Des de l’inici de la implantació del servei es va esmentar la intenció d’avançar per poder aplicar el pagament per generació de residus. Això significa que l’aportació econòmica que hauria de realitzar l’usuari o usuària es basaria en la quantitat de residus que genera, de manera que les persones que generin més residus, haurien de pagar una taxa més elevada i això també penalitzaria les persones que no participin en aquest sistema. De moment, no s’ha avançat en aquesta qüestió i això fa que els veïns i veïnes que utilitzen correctament l’actual sistema de recollida de residus es plantegin de què serveix fer-ho bé o malament si tothom acaba pagant el mateix import sense distincions ni bonificacions.

Avaluació del servei

El canvi que suposa passar d’un sistema de recollida de residus amb contenidors oberts a una recollida selectiva porta a porta implica una valoració constant del funcionament del sistema i, segons l’Ajuntament, una comunicació fluïda entre l’empresa gestora i les administracions i també entre les administracions i la ciutadania. Aquesta informació permet avaluar el servei i aplicar les mesures de millora necessàries.
En el cas del Berguedà, el fet de ser un servei mancomunat, requeriria una comunicació positiva i constant entre l’ens comarcal i els ajuntaments. Aquesta comunicació, diu l’Ajuntament, ha mancat en moltes ocasions i no s’ha disposat de les dades referents al funcionament del servei al municipi per poder introduir-hi millores. Per tot això, l’Ajuntament de Berga considera que les trobades de la Comissió de Residus comarcal i les reunions bilaterals entre el Consell Comarcal del Berguedà i el consistori haurien de ser més freqüents, ja que s’han produït amb comptagotes i, la majoria de vegades, per sol·licitud del propi ajuntament.
I precisament per tots aquests motius, l’Ajuntament ja té sobre la taula la possibilitat de desvincular-se del Consell Comarcal i passar a gestionar les escombraries pel seu compte o amb un altre model.

X