Bagà adaptarà zones per a caravanes per millorar la convivència entre residents i turistes a l’estiu

El centre de Bagà. ACN / ESTEFANIA ESCOLÀ

L’Ajuntament de Bagà adaptarà una zona d’aparcament per a caravanes al nucli del municipi, a la vegada que preveu facilitar als turistes una targeta per poder llançar les escombraries als contenidors de les illes d’emergència i evitar els abandonaments al carrer. Són dues de les cinc accions que l’Ajuntament adoptarà aquest proper estiu per millorar la convivència entre els residents i els turistes, davant l’allau de turistes que s’hi espera durant els mesos de calor.
L’Ajuntament també preveu limitar l’estacionament en zones d’esbarjo de les 6 del matí a les 10 del vespre. A banda, ha demanat suport a la Diputació de Barcelona per implementar un servei d’informadors de carrer que es passin l’estiu explicant als visitants com s’han de comportar. En aquest sentit, el consistori també preveu sol·licitar el reforç dels Mossos d’Esquadra i dels Agents Rurals a les zones d’esbarjo, tal com ja va fer l’estiu passat.
 

Estira-i-arronsa entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal

En un comunicat, l’Ajuntament assegura que adopta aquestes mesures “davant la desídia del conseller pertinent” i després de no rebre cap notícia del Consell, després que l’ens comarcal agafés el compromís d’assessorar-los per donar una resposta comarcal a la massificació. Per tot plegat, el comunicat és contundent i assegura que “l’Ajuntament de Bagà tira pel dret i no espera més el Consell Comarcal”.
La rèplica des de l’ens comarcal l’ha donat el conseller de Medi Ambient, Pep Llamas, en declaracions a l’Aquí Berguedà. Llamas ha recalcat que el Consell no té capacitat normativa per passar per davant dels ajuntaments, però ha assegurat que sí que ha donat assessorament tècnic a tots els municipis.
De fet, ha explicat Llamas, fins i tot s’han creat comissions de treball per zones de la comarca, amb la idea d’adaptar les normatives en funció del tipus de massificació que es pateix. En aquesta línia, el Consell ha preparat una ordenança molt similar a la que es va aplicar l’estiu passat a la riera de Merlès i que dimarts vinent està previst que arribi a mans dels 31 ajuntaments.
A partir d’aquí, cada ajuntament haurà de decidir si l’adopta o no. Els que decideixin adoptar-la, podran fer una delegació de competències al Consell, si així ho consideren, per tal que sigui l’ens comarcal qui controli el seu compliment. Llamas, això sí, ha admès que l’ordenança arriba una setmana més tard del previst perquè s’hi ha introduït modificacions d’última hora i resta a l’espera del vistiplau jurídic dels tècnics del Consell.
Sobre el comunicat del govern de Bagà, Llamas -que també és regidor de l’oposició al municipi- ha assegurat que l’alcalde, Joan Oña, no ha assistit a cap de les reunions, ni polítiques ni tècniques, que s’han convocat per intercanviar idees. A més, ho entén com “un atac polític”, ja que, segons diu, “la problemàtica no s’ha tractat mai a nivell municipal, ni en cap ple ni en cap comissió”.

X