La Custòdia

Especialitzats en la teoria

Especialitzats en la teoria

Avià es vestirà de fira tot un cap de setmana per atraure bioconstructors de tot l’Estat. Serà a mig juny, s’ha batejat com a Firhàbitat i es convertirà en la primera fira dedicada exclusivament a la bioconstrucció que es fa a Catalunya i a l’Estat espanyol. I tot això passarà al Berguedà per tres motius: perquè la comarca és un atípic i desconegut bressol de bioconstructors; perquè Avià fa anys que és al mapa dels referents en polítiques d’eficiència energètica; i, sobretot, perquè algú un dia va aixecar la mirada de terra i va creure que al Berguedà s’hi podia fer una cosa que no s’ha fet mai enlloc.

Al juny, el Berguedà serà el pol de la bioconstrucció des d’un divendres fins un diumenge. A Avià hi haurà gent que, probablement, sense la Firhàbitat, mai haguessin posat els peus a la comarca. Hi seran i la descobriran i, molt probablement, els agradarà. I dilluns en parlaran amb els companys, quan tornin a la rutina. El problema és que, quan el bioconstructor torni a la rutina, el Berguedà també hi haurà tornat.

Dilluns el Berguedà tornarà a ser una comarca que no acaba d’estar especialitzada en res i que, ara mateix, no té prou formacions per afrontar els reptes de futur. No ho diu un periodista, ho diu un estudi impulsat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, publicat fa mig any.

L’estudi pronostica la jubilació d’una part important de la població en els propers anys i també alerta que l’envelliment general de la població farà difícil omplir les vacants que hi haurà a curt termini. L’única solució, apunta el mateix estudi, és repensar les formacions i adequar-les a les necessitats del territori.

En la mateixa línia, la comarca està a punt de veure com, en pocs anys, un 65% dels comerciants de la seva capital es jubilarà sense successor i sense buscar un traspàs. És a dir, abaixarà la persiana i sumarà un nou local a la xarxa de làpides comercials. Tampoc ho diu un periodista, ho diu un estudi que la unió de botiguers de Berga, Bergacomercial, ha fet als seus associats.

Els estudis no arreglaran res, però dibuixen un camí per capgirar la història. Si la població és envellida i un 65% dels comerciants té previst jubilar-se sense relleu, d’aquí pocs anys faltarà gent amb destresa per a l’atenció de cara al públic. Si la població continua envellint i el ritme de naixements segueix sent pobre, probablement ben aviat caldran més mans que mai per atendre els nostres avis.

I si totes les forces polítiques de la comarca estan d’acord que cal un pla de reindustrialització de la comarca i els empresaris apreten de valent perquè es desencalli el polígon d’Olvan, és probable que aviat calgui gent per treballar a les fàbriques. I com més potent sigui la formació industrial, més alt serà el nivell de les fàbriques, que de fet és un dels reptes que també fixa l’informe de l’Agència. Però tot això és teoria. I la teoria l’hem sentit per activa i per passiva. I quan la teoria ressona durant tants anys, mal senyal.

La setmana dels transgressors

Aquesta setmana, l’endemà de la presentació de Firhàbitat, hi van haver dues presentacions més, però en l’apartat cultural. Josep Cunill i l’Àmbit de Recerques del Berguedà van presentar la segona edició de la biografia d’Elena Jordi; i al cap d’una hora, Konvent va presentar Kontrast, deu dies d’espectacles en una carpa de circ al mig de Cal Rosal.

Elena Jordi és “la reina del Paral·lel”. Una dona nascuda a Cercs que va marxar a Barcelona per ser l’actriu que somiava. I per fer cinema a la seva manera. Per viure a Barcelona en llibertat, sense imposicions, en una societat estancada i retrògrada.

I de la transgressió de principis del segle passat, a l’actual. Konvent segueix “posant el dit a la llaga” en tot allò que programa, tal com diu una de les seves ànimes, el Pep Espelt. Aquesta vegada porten espectacles de tota mena, des de la dansa i la música fins al teatre i el circ, en una carpa de circ a tocar de la Porta del Comerç de Cal Rosal.

Estan acostumats a veure el circ a les grans ciutats, el volien treure d’allà i, com sempre, se n’han sortit. El circ arriba a Cal Rosal, però -com no- ho fa acompanyat de tota mena d’art i, sobretot, de reflexió i segell propi. Konvent dixit.

Per cert que, també en relació al Konvent, aquesta mateixa setmana s’ha arxivat la causa contra Abel Azcona. L’Església el perseguia per haver fet una performance al Konvent, on va escriure “pederàstia” amb 242 hòsties consagrades que el mateix artista havia recollit en parròquies del nord d’Espanya. Amb l’arxivament de la causa, Azcona pot tornar a Espanya després de mesos a l’exili, a Lisboa.

Més de 50 contagis setmanals per primer cop en dos mesos

En clau de salut, el Berguedà ha registrat 51 nous casos de coronavirus aquesta última setmana. És la primera vegada des de finals de gener que la xifra de positius en una setmana se situa per sobre de 50. A Berga les dades són moderadament altes (15 casos en una setmana), però s’han detectat casos en pobles on habitualment no n’hi havia hagut massa, com Santa Maria de Merlès, la Nou o Vilada, entre d’altres.

A més, aquesta setmana també s’ha superat el 25% de vacunats majors de 16 anys. És a dir que 1 de cada quatre persones en edat autoritzada per vacunar-se, ja ha rebut com a mínim la primera dosi. El percentatge més alt de vacunats és a les residències, on ja s’ha administrat les dues dosis a més del 95% dels usuaris dels centres del Berguedà. Per sota, això sí, queden deures pendents: les dues dosis han arribat a un 57% de les persones amb un alt grau de dependència, però tot just a un 27% dels majors de 80 anys. I, dels 79 anys en avall, les segones dosis amb prou feina arriben a l’1% de la població.

La Custòdia

Comentaris