Avià serà la seu de la primera fira del país dedicada exclusivament a la bioconstrucció

Avià acollirà el proper juny la primera fira de Catalunya dedicada exclusivament a la bioconstrucció. Entre l’11 i el 13 de juny, el municipi es convertirà en un parc temàtic de la bioconstrucció  i l’eficiència energètica, amb un espai firal a l’avinguda Francesc Macià (entre l’escola i les piscines), ponències a la sala gran de l’Ateneu, tallers al parc del Tossal i, fins i tot, una trobada d’exalumnes de l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB).
Precisament aquesta trobada d’exestudiants pretén servir de ganxo a l’organització per atraure un coixí d’experts a la fira, que s’ha batejat com a FIRHÀBITAT. La idea -han explicat Jordi Pons i Rosa Prat, dos dels impulsors- és “generar un espai de trobada i intercanvi entre expositors, empreses i visitants” però, sobretot, que sigui “molt més que una fira”.
En aquest sentit, Jordi Pons ha incidit en el fet que FIRHÀBITAT ajudi el sector de la bioconstrucció a “treure’ns la llufa que aquest món és només una cosa de hippies”. Per això, volen explicar als visitants què significa la bioconstrucció i, per fer-ho, estan sent molt selectius a l’hora d’escollir els ingredients del cap de setmana: “Tot allò que no sigui bioconstrucció no ens interessa que hi sigui perquè, més que una trobada d’empreses que omplen els expositors de material, volem que la gent entengui el sentit del concepte, que és molt més que una casa al mig del bosc i que és el futur de l’habitatge”.

Ponències a la sala gran de l’ateneu

Un dels punts calents de FIRHÀBITAT serà la sala gran de l’Ateneu, on cada dia, des de divendres 11 fins a diumenge 13, hi passaran entre dos i tres ponents diferents per aprofundir en diferents aspectes de la bioconstrucció.
Divendres a les 12h hi haurà una ponència d’Eloi Juvillà sobre la renaturalització de les ciutats; a 2/4 de 6 (17.30h), n’hi haurà una altra de Sònia Hernàndez-Montaño sobre espais interiors saludables; i a les 7 de la tarda (19h), una darrera a càrrec de Petra Jebens-Zirkel, Jordi Pons i +Habitable, que vol ser una introducció al món de la bioconstrucció.
Dissabte hi haurà dues ponències més, al llarg del matí. A les 11 del matí, Ton Fontdevila parlarà sobre les reformes energètiques en bioconstrucció. I a 2/4 d’1 (12.30h), Diego Carrillo aprofundirà en alternatives d’accés a l’habitatge, com ara el cohabitatge i la masoveria.
Finalment, diumenge, a les 11 del matí, Carles Labèrnia farà una ponència sobre tractaments ecolònics per a la fusta constructiva. I a 2/4 d’1 (12.30h), Jesús Soto parlarà de sistemes de ventilació eficients.

Una taula rodona per incidir en el paper dels ens locals en la bioconstrucció

També a la sala gran de l’Ateneu, diumenge a la tarda hi haurà una taula rodona per parlar de les oportunitats i possibilitats d’actuació dels ens locals en matèria de bioconstrucció i eficiència energètica. Rosa Prat ha explicat que la idea és “que es creï un intercanvi d’idees sobre quin paper poden tenir les administracions locals a conscienciar la ciutadania sobre habitatges eficients a nivell energètic”.
Precisament en aquest darrer aspecte, l’Associació Comarcal d’Empresaris ha destacat el lideratge d’Avià en el panorama català en polítiques d’eficiència energètica. El president de la patronal, Josep Maria Serarols, ha reiterat que “teníem clar que aquesta primera edició havia de fer-se a Avià, un referent en aquest àmbit”.
En aquest sentit, l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha dit que acollir FIRHÀBITAT era “una oportunitat que no podíem refusar” i ha recordat que, en els darrers anys, l’Ajuntament ha impulsat polítiques per millorar l’eficiència energètica dels espais municipals, així com també per promoure-la entre els seus veïns: aquest últim any s’han destinat 96.000 euros en ajuts directes cap als veïns que hagin millorat els seus domicilis a nivell d’eficiència energètica.

Avià, una universitat durant tres dies

Amb la trobada d’alumnes i exalumnes de l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB), Avià es convertirà en una mena d’universitat els tres dies que durarà FIRHÀBITAT. A banda del retrobament d’exalumnes, Avià també acollirà els seminaris d’especialització del Màster de Bioconstrucció.
Aquests seminaris inclouran exàmens i presentació dels Treballs de Final de Màster, que es faran en petits despatxos cedits pel mateix Ajuntament d’Avià a l’IEB. L’ACEB espera una setantena d’antics estudiants i bioconstructors en formació durant tot el cap de setmana.
De moment, el cost de la fira s’enfila fins als 40.000 euros. El principal motor financer és l’ACEB, tot i que també s’hi ha sumat aportacions menors d’altres administracions com el Consell Comarcal o l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. La patronal també treballa en la recerca de patrocinadors i en possibles noves ajudes procedents d’altres administracions com la Diputació de Barcelona i la Generalitat.
En principi, la mostra continua agafant forma amb la idea que sigui una realitat entre l’11 i el 13 de juny. Això sí, el president dels empresaris, Josep Maria Serarols, ha reconegut que tenen un ull posat en la iniciativa i un altre en l’evolució de la pandèmia. La mostra estava plantejada per la tardor del 2020, però amb la Covid-19 es va decidir ajornar-la fins el proper juny. Des d’aleshores s’ha treballat per poder-la adaptar a les mesures dictades pel Procicat en tot moment, i la patronal d’empresaris confia que al juny no hi haurà impediments perquè es pugui celebrar.