Cuidem-nos i no ens trepitgem!

aparador-berga-comercial-orcajo
Les grans ciutats no les formen ni els metres quadrats que ocupen, ni el nombre d’habitants, ni cap dada numèrica amb molts zeros. Les grans ciutats les formen la seva gent, les seves veïnes i els seus veïns. La vida que aquests són capaços de donar a l’entorn urbà que ocupen. La seva gent i les entitats, agrupacions i associacions que les organitzen. Berga és una gran ciutat. Berga és plena d’entitats esportives, culturals, econòmiques, socials, veïnals, naturalistes… en només 22,52 km2 i en poc més de 16.600 habitants, Berga transpira esport, expira cultura, inspira benestar social i sobretot cuida de la seva gent.
Cuidar! Un mot tan bonic per dins com per fora: pel que vol dir i pel que transmet.
Els berguedans hem de cuidar de les nostres Entitats i també hem de cuidar de la nostra gent. Gent que cada dia s’aixeca i engega —com pot o com li deixen— el seu negoci. Aquells cafès de matí, el got del dissabte, el menú del dijous, la pizza del divendres o la carta del diumenge. Són els nostres bars i els nostres restaurants. Sí, sí, els nostres…! Perquè formen part del nostre entorn però, sobretot, de les nostres vides.
És evident que aquesta crisi que fa més d’un any que patim ha minvat els ingressos de les Entitats i, per tant, la seva capacitat de subsistència. I més evident és encara, que els nostres hostalers lluiten cada dia per aguantar i tirar la seva vida endavant enfront un futur incert. I aquí és on hem de demostrar que som una gran ciutat. Aquí és on hem de demostrar que som originals, imaginatius, moderns i valents… capaços de trobar formes per mantenir vives les nostres entitats que no es basin a organitzar actes i fer caixa amb la barra. Aquesta pràctica —més comuna de poblet petit de l’Espanya de Berlanga— ens fa més pobres i, sense voler-ho, menys solidaris amb els nostres. No és gens fàcil mantenir una entitat i alhora difondre el seu objectiu sense ingressos, però no podem caure en el més fàcil i trepitjar-nos entre nosaltres.
Imagineu aquella veïna o veí nostre que regenta aquell bar que tant ens agrada, que s’ha endeutat per aguantar, que cada setmana li limiten l’activitat… que no arriba a final de més, però ha de pagar autònoms, seguretat social i impostos, que emocionalment porta un any difícil… però ha de fer la millor de les cares per a tothom. Imagineu que no pot obrir l’establiment als vespres, però, en canvi hi ha un o dos actes culturals que aprofiten per obrir una barra per fer quatre duros. Us ho imagineu?
Busquem sinergies amb els nostres bars i restaurants… valorem la feina que fem les entitats i busquem afiliacions, subvencions i no tinguem por de cobrar per la nostra feina. La cultura s’ha de pagar! i ha de ser universal. L’esport és vital al Berguedà, però té un cost d’organització per poder-lo practicar. La difusió del nostre entorn és imprescindible per conservar-lo, però val quartos fer-ho. Aquí tots hem d’assumir la nostra responsabilitat dins el col·lectiu tan viu que formem. Les Administracions han d’ajudar en el manteniment de totes les entitats que sumen i aposten pel territori. Les entitats hem de difondre el nostre missatge, donar-li valor i aconseguir moltes complicitats. I nosaltres, com a veïnes i veïns, hem de participar d’allò que ens omple i ens produeix un bé comú, fent que el nostre petit territori sigui molt gran. Anem al concert, apuntem-nos a la cursa, participem de la xerrada, ajudem en la festa del barri, visitem l’exposició… Però anem-hi i sumem. I mentrestant, el got al bar.
Una proposta que fem i que pot ajudar és una TAULA D’ENTITATS: un espai on compartir idees i una manera de trobar noves fonts d’ingressos que no suposi trepitjar l’activitat econòmica de veïnes i veïns. Fins i tot, és una bona manera de fer-nos partícips de les activitats, actes organitzats i coordinar el calendari.
Cuidem de les nostres Entitats. Cuidem dels nostres bars i restaurants. Cuidem de la nostra ciutat.
Més que mai, cuidem-nos!
#elsnostresbars #elsnostresrestaurants #bergaperemportar
aparador-berga-comercial-logo

X