Equipen una ambulància de Berga amb un sistema d’oxigenació que evita intubacions en trasllats a altres hospitals

L’hospital de Berga disposa des d’aquesta primavera d’una ambulància amb un sistema d’oxigenació que evita haver d’intubar els pacients que trasllada. Es tracta de l’únic vehicle que disposa del sistema a tota la Catalunya central. El sistema es diu oxigenoteràpia nasal d’alt flux (ONAF) i ja s’utilitza als hospitals com a alternativa a la intubació, que és molt més agressiva i innecessària si es disposa de l’equip d’oxigenoteràpia.
L’ambulància amb ONAF s’utilitzarà principalment per traslladar malalts de Covid-19 que hagin de ser derivats des de l’Hospital Sant Bernabé cap a d’altres centres de més complexitat, com ara Althaia, de Manresa, la Mútua de Terrassa o Barcelona.
La doctora Eva Alda, cap d’Urgències de Salut Catalunya Central, explica que, quan un usuari necessita oxigen, “es comença administrant-li a través d´una mascareta d’oxigen; si amb aquest dispositiu no és suficient, s’escala i es col·loquen ONAF; i finalment, si tot fracassa, només ens queda la ventilació assistida”. I afegeix que és molt bona notícia “disposar d’una UCI mòbil que ens permeti traslladar pacients a altres hospitals aplicant aquests dispositius ONAF que ja portaven a Urgències o a les plantes d’hospitalització” i evitar així intubacions innecessàries.
El SEM ha valorat que la situació geogràfica de l’hospital de Berga i el seu nivell d’activitat el feien el candidat idoni per disposar d’aquesta ambulància SVA, una unitat avançada que compta amb un equip format per  professionals de medicina,  d’infermeria i de tècnics en emergències sanitàries.  En total, el SEM ha instal·lat el sistema ONAF en 7 ambulàncies al conjunt de Catalunya. El personal d’aquestes unitats ha estat format en teràpia d’alt flux, una tècnica mitjançant la qual el pacient amb insuficiència respiratòria aguda rep l’entrada d’oxigen amb certa pressió, però a una temperatura i en unes condicions d’humitat adequades.

X