La CUP de Berga, “incòmoda però amb poc marge de maniobra” davant el procés que pot enviar a l'atur dues treballadores de l’Ajuntament

“Ens incomoda la posició que tenim com a representants de l’ens, però ara mateix la situació és aquesta i des de l’Ajuntament, amb el procés obert en qüestió, poc més marge de maniobra tenim”. Així s’ha expressat la CUP de Berga, el principal partit del govern de la ciutat, sobre la denúncia pública del sindicat de la CGT, que va destapar a mitjans d’abril que l’Ajuntament havia iniciat un procés selectiu que podia fer perdre la feina a dues treballadores que fa més d’una dècada que treballen a la casa.
La CUP diu en un comunicat que l’alternativa al concurs actual és “un procés fet a mida”, però el refusa: “No el compartim en tant que creiem que els processos de totes les administracions, del Berguedà i arreu, han de ser oberts, el màxim de transparents i equitatius possibles”. En aquest sentit, els cupaires entenen que el problema va més enllà de l’Ajuntament i ho veuen com “una batalla que cal plantejar a diferents nivells, apuntant a un canvi estructural a nivell de lleis que reguli la situació a les administracions i doni cobertura al món local”.
El principal partit del govern de la ciutat renega de “la situació de temporalitat i interinatge permanents” que han provocat “les males praxis d’anys a l’administració pública”. En el mateix comunicat, reconeixen que tot plegat provoca “una anomalia enorme dins les administracions, precaritzant la vida de les treballadores”, però deixa clar que, a nivell municipal, no han sabut trobar el camí per combatre-ho.
Tot i això, diuen que no es quedaran “de braços creuats”. La CUP assegura estar explorant “totes les vies possibles per estabilitzar la seva situació més enllà del procés engegat”. El primer partit a la ciutat s’ha posat en contacte amb sindicats i espais col·lectius de lluita per “buscar possibles alternatives d’estabilització” i, sobretot, per “treballar per gestionar aquestes situacions per a futurs processos”.

El cas

L’Ajuntament de Berga ha tret un concurs públic per adjudicar dues places d’Educadora Social per al Centre Obert. Totes dues places estan ocupades des de fa anys, però les oposicions per donar-les de manera fixa no han arribat fins ara. La creadora del Centre Obert ocupa una d’aquestes places des del 2008 però ara no es podrà presentar a les oposicions perquè és pedagoga i no educadora social, i les bases no ho contemplen.
Per això, la CGT denuncia que aquesta treballadora –amb un contracte d’obra i servei des del 2008- ni tan sols podrà presentar-se al concurs per ocupar una plaça que ha ostentat durant més de 12 anys. I exigeixen a l’Ajuntament que revisi la convocatòria i ajustin les bases perquè, com a mínim, la treballadora pugui presentar-se a les oposicions.
A banda, el sindicat alerta que l’altra treballadora que durant tots aquests anys ha ocupat una de les places que ara surten a concurs, ha passat fins a quatre processos de selecció des de 2010, i també veu perillar el seu lloc.
Per tot això, la CGT defensa que “les coses es poden fer d’una altra manera” i exigeixen “un concurs de mèrits i no un concurs d’oposició”, tenint en compte que es tracta de “gent en situació laboral precària des de fa més d’una dècada”.

X