L’Ajuntament de Berga programa concerts, exposicions i conferències pel segon Corpus sense Patum

El segon Corpus sense Patum a Berga comptarà amb un programa molt més extens que el primer, tot i que les comparses continuaran tancades (i exposades) al convent de Sant Francesc. L’Ajuntament gastarà uns 60.000 de la partida de 330.000 que es reservaven per a la festa. En concret, aquests diners s’invertiran en exposicions, conferències i concerts amb aforament limitat. El que no hi haurà seran els salts a plaça ni els passacarrers, com tampoc la trobada de guinguetes al passeig de la Indústria.
Això sí, la plaça Viladomat, al capdamunt del Vall, es convertirà en un dels epicentres del Corpus, amb diversos actes repartits entre finals de maig i principis de juny. La plaça Viladomat compartirà protagonisme amb el Teatre Municipal, que serà l’altre punt calent del programa que s’erigeix com l’alternativa a un nou juny sense fuets ni balls a la plaça de Sant Pere.
El primer dels actes, però, serà al Parc del Lledó. El 15 de maig, el concert de Patum amb la Banda de l’Escola de Música de Berga ocuparà l’amfiteatre del Lledó a partir de les sis de la tarda. L’entrada és gratuïta, però cal reservar lloc a ticketara.com o a taquilla una hora abans de l’esdeveniment, en cas que encara hi hagi aforament disponible.
L’endemà, dia 16 de maig, hi haurà el primer dels tres concerts per al jovent. Serà l’actuació de JazzWoman, també gratuïta però amb reserva prèvia, al Teatre Municipal, a les sis de la tarda.
Ja a finals de maig, el 29 de maig, a les 7 de la tarda, es farà el 23è Memorial Ricard Cuadra al Teatre Municipal. És una de les poques activitats del programa que val diners: 12 euros. Les entrades es poden comprar a ticketara.com. L’endemà, diumenge 30, hi haurà una conferència sobre els 400 anys de les comparses del Tabal, la figura de Sant Miquel (Àngels), la Guita Grossa i els vestidors de Plens i Maces. Serà al claustre de Sant Francesc a les 12 del migdia. A la tarda, de 4 a 8, es farà ‘El club del joc’, una iniciativa encarada a difondre els jocs relacionats amb la Patum, a la plaça Viladomat.
La setmana del 31 de maig al 6 de juny serà el punt àlgid del programa. Hi haurà una exposició de la Patum de la Llar, al mateix recinte educatiu, dimarts 1. És el dia que, en un Corpus normal, s’hauria celebrat la Patum de la Llar.
Dijous 3 hi haurà la tradicional Missa Major a l’església de la plaça de Sant Pere, a les 10.30h del matí. A les 12h, l’hora en què hauria començat la Patum de Lluïment, la Cobla Pirineu oferirà un concert a la plaça Viladomat.
Divendres, el dia de la Patum infantil, Dàmaris Gelabert oferirà un espectacle infantil al Teatre Municipal a partir de les 17.30h. de la tarda. Encara en clau infantil, dissabte al matí hi haurà una jornada professional de projectes de cultura infantil. Hi participaran representants de casos exemplars pel que fa a bones pràctiques en la implicació dels infants en la cultura popular. L’acte serà d’11 a 13h i es podrà seguir en directe pel canal de YouTube de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
El mateix dissabte, a les 11.30h, la companyia Ytuquepintas oferirà l’espectacle “Somnis de sorra” al Teatre Municipal. Com el Memorial, també cal pagar entrada: 10 euros, en cas de ser públic general, i 6€, fins a 10 anys. Les entrades es poden comprar al web dels Castellers de Berga.
També dissabte, a les 6 de la tarda, hi haurà el segon concert jove del programa. El protagonista serà Joan Miquel Oliver, el concert serà a la plaça Viladomat i l’entrada és gratuïta, però cal reservar lloc a Ticketara. I diumenge, a les 18h, la Cobla Berga Jove tindrà el seu moment de glòria amb un concert a la plaça Viladomat, també gratuït.
La setmana següent també hi haurà un concert jove, que tancarà el programa. Serà el de Xavi Sarrià, excantant d’Obrint Pas, a les 7 de la tarda al Teatre Municipal.

L’exposició de Sant Francesc, gratuïta durant els dies de Patum

En paral·lel a tots aquests actes, hi haurà fins a tres exposicions repartides per tota la ciutat. La principal és la de la comparseria, al convent de Sant Francesc. Hi és tot l’any, però del 2 al 6 de juny, els teòrics dies de Patum, l’entrada serà gratuïta.
A banda, hi haurà una exposició de fotografies de salts de Patum a les places de la ciutat i una exposició de cartells, programes i fotografies de Patum en aparadors.