Berga suspèn oficialment la Patum 2021 i viurà el segon any consecutiu sense salts a la plaça

L’Ajuntament de Berga ha suspès la celebració de La Patum per segon any consecutiu, a causa de la Covid-19. La decisió ha estat acordada pel Patronat de la Patum, que s’ha reunit aquest divendres en sessió extraordinària. L’acord arriba just després de Carnaval, en unes dates en què habitualment l’Ajuntament comença a fer funcionar l’engranatge de la festa. En declaracions a l’Aquí Berguedà, la regidora de Patum, Roser Valverde, ha estat clara: “No podíem dilatar-ho més en el temps”.

L’Ajuntament no tanca del tot la porta a fer una Patum de setembre, però sí que admet que és realment complicat: “No podem explorar aquesta via en aquests moments perquè no sabem com estarem i preferim centrar-nos en preparar actes alternatius de cara al juny”. El que està decidit és que l’Ajuntament també començarà a invertir part dels diners del pressupost de Patum en un pla de xoc per contrarestar l’absència d’una festa que dona oxigen econòmic per tot l’any a moltes empreses i entitats de la ciutat. Per tant, ara mateix pensar en una Patum de setembre també es fa difícil des del punt de vista econòmic.

Sobre els actes alternatius a la Patum del juny, Valverde ha recalcat que encara s’han de definir però ha obert la porta a anar un pas més enllà que la Patum del 2020: “Aleshores sortíem d’un confinament total molt llarg i la situació creiem que era molt diferent a la que ens trobarem ara. A més, no teníem ni el coneixement ni les eines per organitzar actes amb control d’aforament. I ara sí”. Amb tot, res s’acostarà a les aglomeracions d’un passacarrers o els salts i les empentes d’una Patum completa a la plaça de Sant Pere.

La Patum 2021 s’havia de celebrar entre el 2 i el 6 de juny. Amb la suspensió, Berga encadenarà dos anys consecutius sense la seva festa per excel·lència. A més, aquest any el Tabal, la Guita Grossa i els Plens preparaven actes especials per commemorar efemèrides i, en principi, ajornaran el gruix de la celebració per quan es pugui fer Patum a la plaça.