El Consell Comarcal encarrega les obres perquè el Berguedà torni a tenir l’única mina de petroli visitable de Catalunya

La mina de petroli de Riutort, a Guardiola de Berguedà, tornarà a ser visitable. El Consell Comarcal del Berguedà ha encarregat a l’empresa Infraestructures de Muntanya SL les obres per reforçar el sostre de la mina amb la idea de reobrir-la al públic. Els treballs costaran 54.836,87 euros, finançats amb fons europeus i diners del Pla de Foment de Turisme la Generalitat, i ja s’estan duent a terme. En concret, s’està estabilitzant el sostre i les parets de la mina, que roman tancada des del 2017.
En el seu moment es va tancar per precaució, després de detectar-se petits despreniments de pedres del sostre d’una de les galeries i també de parets. Ara, la intervenció es farà tant a l’interior com a l’exterior de la mina, i també s’aprofitarà per fer una desbrossada de l’entorn.
Un cop acabades les obres, d’aquí a uns sis mesos, l’objectiu és reobrir la mina, convertir-la de nou en un atractiu turístic i concertar-hi visites culturals.

Més de 40.000 visitants fins que va tancar

El president del Consell i alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha explicat que en el seu dia l’Ajuntament va encarregar un estudi a l’Institut i Geogràfic de Catalunya per determinar la patologia dels despreniments de la mina. Aquest treball va concloure que calia estabilitzar el sostre i les parets. El dirigent berguedà ha expressat la seva satisfacció per poder dur a terme uns treballs que “ens permetran tornar a obrir a les visites un lloc tan singular com aquest”. I ha reivindicat que la de Riutort és considerada l’única mina de petroli visitable de Catalunya. S’hi pot veure brollar l’hidrocarbur directament de les roques (margues bituminoses).
Des de la seva obertura el 2004 i fins al darrer dia que va estar oberta al públic, el 31 d’agost del 2017, l’havien visitat 40.301 persones. A l’interior d’aquesta mina amb 380 metres de galeries excavades directament a la roca, s’hi han dut a terme diferents activitats com visites guiades, estudis universitaris sobre els bacteris que s’alimenten del petroli i tastos de vins.
La mina de petroli de Riutort es va començar a explotar el 1905. Es calcula que se’n van extreure unes 3.500 tones de margues bituminoses. Després de sotmetre les roques a un procés de destil·lació del petroli, el rendiment era de 70 litres per tona. La mina va estar en funcionament entre 1905 i 1913, i del 1936 al 1938. L’Ajuntament de Guardiola la va condicionar i obrir al públic el 2004. El 2008 es va estrenar un centre d’acollida: una estructura tubular de 10 metres de llarg per 45 d’ample, folrada amb una xapa llisa d’acer inoxidable, que reflecteix l’entorn natural de la zona.

X