“Crèiem que era una aposta forta per posar Berga al mapa, però ens podia haver comportat problemes de seguretat i salut”

Era molt complicat garantir que els carrers de la zona de la desfilada estarien buits quan hi passessin les comparses. L’Ajuntament i el Patronat de la Patum havien fet l’esforç de readaptar la desfilada a una normativa que el Govern va modificar la setmana passada. Però els inputs que han rebut polítics i cossos de seguretat des que van anunciar un recorregut amb aforament limitat han forçat la marxa enrere.
L’alcalde accidental de la ciutat, Ivan Sànchez, ha explicat aquest migdia que fins fa poques hores la desfilada seguia programada perquè suposava una reivindicació de la festa al país: “Crèiem que era una aposta per posar Berga al mapa i la Patum al lloc que li pertoca”. Però l’ambició ha topat amb el perill de no ser capaços de controlar determinades situacions: “Ens podríem haver trobat que hi havia gent dins la zona del recorregut abans de perimetrar-la i, després, costaria desallotjar-los i entraríem en problemes de seguretat i, fins i tot, de salut”.
La solució ha estat descartar definitivament la desfilada, ni amb públic dret ni assegut, i convertir-la en un acte calcat al que ja estava previst per diumenge: una plantada  de comparses a la plaça de Sant Pere durant quatre hores, des de les 10 a les 14 h. “Les comparses estaran quietes i la gent anirà passant”, ha dit Sànchez, que a més ha apuntat que el fet de fer-ho en dos dies diferents també pot servir per repartir millor els visitants.
Sobre els missatges contradictoris de la Generalitat que en les últimes hores l’Ajuntament ha criticat, l’alcalde accidental ha explicat que “una cosa és el que diu el Departament de Cultura i l’altra, el que diuen la resta de conselleries”. Per parlar sobre el paper del Govern en la qüestió i, en general, a la festa, els grups polítics de l’Ajuntament i les comparses compareixeran aquest dijous al migdia per primer cop per oferir una visió conjunta i fer palès el seu malestar.
 

X