L’Ajuntament de Berga i les comparses reclamen en bloc que la Generalitat doti la Patum d’un finançament estable

Tots els grups polítics de l’Ajuntament de Berga i els caps de colla de les comparses de la Patum han comparegut públicament aquest dijous al migdia per reclamar un finançament estable per a la festa.
La Patum ha arribat a rebre fins a 90.000 euros de la Generalitat, l’any 2012, però en els últims dos mandats, la partida ha anat disminuint progressivament fins a situar-se als 15.000 actuals. Organitzar els cinc dies d’un Corpus habitual costa gairebé 400.000 euros que, darrerament, són finançats gairebé íntegrament per l’Ajuntament.
Aquest migdia, la queixa dels grups polítics i les comparses ha anat en dues línies: la necessitat de tenir un finançament estable i no pas haver de competir per pessics de diners de la Generalitat i Festes Majors d’arreu del país; i la necessitat d’aconseguir diners per a la Casa de la Patum, la conservació i la difusió de la comparseria de Patum. La regidora de Patum, Roser Valverde, ha insistit que “nosaltres [l’Ajuntament] sols no podem assumir econòmicament tot el que suposa la Patum”. Per això, ha dit, “ara que tenim nova consellera, posarem sobre la taula que ho exigirem i demanarem el respecte que creiem que ens mereixem”.

La unitat, la diferència respecte als altres intents

El cas és que en els últims anys el Departament de Cultura ha canviat de conseller o consellera gairebé cada any. I el reclam del finançament ha ressonat sistemàticament a la taula de qui ha liderat en cada moment la conselleria. Ara bé, l’alcalde accidental de Berga, Ivan Sànchez, confia que ara sigui diferent perquè, per primera vegada, la queixa s’està fent en bloc: “Si anem tots junts com avui, i exigim respecte, no estan parlant amb el govern del moment, sinó amb el poble de Berga”.
L’altre partit del govern, ERC, ha insistit que l’impacte de la Patum va molt més enllà de Berga. Ho ha fet a través de la regidora Dolors Tous: “Demanem que la Generalitat ens faci cas d’una vegada perquè el que demanem des de Berga és un problema que afecta moltes altres poblacions”.
Des de l’oposició, Ferran Aymerich (Junts per Berga) ha assegurat que “si no hi som tots de forma unànime, probablement ens trobarem com els darrers anys, que hi ha hagut molts temes que han quedat empantanegats”. Aymerich també ha augurat que “caldrà adaptar la festa perquè serà molt difícil tornar-la a viure com el 2019, després de la pandèmia”. I per fer-ho, diu, “caldrà un finançament correcte, un suport institucional a tot arreu i la capacitat de readaptar la festa”.
L’altre partit del consistori, el PSC, ha assenyalat que “avui és un dia històric”. El regidor socialista Abel Garcia ha preferit quedar-se “amb el positiu d’aquestes últimes setmanes, que és la unitat per defensar la festa i la cultura popular”. Això sí, ha pronosticat que “vindran moments d’autocrítica i de demanar disculpes a qui correspongui” per com s’ha gestionat aquesta edició de Patum.

X