Quins drets té una persona al final de la seva vida?

El Document de Voluntats Anticipades (DVA) o Testament Vital és un document que recull les instruccions d’una persona cap al seu metge o metgessa, per tal que les tingui en consideració en cas que les circumstàncies no permetin a la persona expressar la seva voluntat. Tothom hi té dret i és una eina que pren especial importància al final de la vida. Per aprofundir en aquests i tots els de les persones quan ens estem morint, l’àrea de Societat Inclusiva i Gent Gran Activa de l’Ajuntament de Berga i l’associació Dret a Morir Dignament a Catalunya han programat una conferència el divendres, 18 de juny, al Casal Cívic de Berga (plaça Sant Joan), a les 6 de la tarda.
La iniciativa neix arran de la moció aprovada unànimement en el plenari municipal del mes de maig sobre el dret a morir dignament. La moció presentada pel grup municipal d’ERC instava el consistori berguedà a donar suport, defensar i divulgar entre la ciutadania el dret de les persones a ser assistides al final de la vida segons els desitjos expressats en la seva Declaració de Voluntats Anticipades (DVA), entre altres accions.
La conferència de divendres a Berga comptarà amb la participació de la metgessa pal·liativa, Glòria Cantarell, i la historiadora, Isabel Alonso, presidenta i vicepresidenta de l’associació Dret a Morir Dignament a Catalunya, respectivament. Per assistir a la conferència no serà necessari inscriure’s prèviament, però l’aforament de l’espai serà limitat.

Drets al final de la vida

La conferència té l’objectiu d’aportar informació sobre els drets que poden exercir les persones al final de la seva vida. A banda d’eines com el Testament Vital, també es parlarà sobre el dret a alleujar el sofriment accedint a una medicina pal·liativa de qualitat que sigui respectuosa amb els valors i les creences de les persones.
 

Legislació vigent

L’associació Dret a Morir Dignament a Catalunya és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1984 que defensa la llibertat de les persones a decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida, especialment quan es pateix un deteriorament irreversible o un patiment insuportable. L’associació té la finalitat de defensar els drets de la ciutadania al final de la seva vida i vetllar perquè la llei s’apliqui correctament.
En aquest sentit, el Parlament de Catalunya compta amb la Llei 21/2000 que recull els drets d’informació concernent la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica, mentre que l’Estatut de Catalunya aprovat el 2006 compta amb un article (Art. 20) sobre el dret a viure amb dignitat el procés de la mort. També cal esmentar la Llei Orgànica de Regulació de l’Eutanàsia, 3/2021, aprovada el 18 de març de 2021 pel Congrés dels Diputats i que entrarà en vigor durant aquest mes de juny. Aquesta llei vol donar resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a una demanda de la societat actual, tenint en compte la compatibilitat de principis essencials com els drets fonamentals a la vida i la integritat física i moral i béns constitucionalment protegits com la dignitat, la llibertat o l’autonomia de la voluntat.

X