12 punts per a autocaravanes en tres anys al Berguedà per contrarestar la manca de llits turístics

En els últims tres anys el Berguedà ha habilitat 12 punts per a autocaravanes i vehicles camperitzats. Aquests punts es troben als municipis de Castellar de n’Hug, La Pobla de Lillet, Bagà, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Fígols, Borredà, Vilada, Gironella, Puig-reig i Montmajor.
El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració del Consell Comarcal i els ajuntaments dels diversos municipis, que han invertit uns 120.000 euros per dur a terme la instal·lació d’aquests 12 punts de servei d’autocaravanes.
El conseller comarcal de Turisme Actiu, Abel Garcia, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la iniciativa pretén resoldre un mal endèmic de la comarca: la manca de llits. Els hotels tanquen perquè el turisme hoteler no triomfa, les cases rurals freguen el 100% d’ocupació en temporada alta, i l’habilitació de punts per a autocaravanes és una oportunitat d’atraure encara més turisme.

Complement per a l’Estació de Trail

El projecte que va donar pas a aquesta xarxa de serveis va ser l’Estació de Trail del Berguedà, creada el 2018 perquè els amants de la muntanya poguessin gaudir de rutes senyalitzades i complementades amb punts on dutxar-se, canviar-se i anar al lavabo, entre altres serveis. Un altre dels serveis que va anar lligat a l’Estació de Trail van ser els punts per a autocaravanes, que permetien als amants de la muntanya poder fer nit a la comarca amb un vehicle camperitzat. Fins aquell moment, el Berguedà no disposava d’espais amb aquestes condicions.
L’Estació de Trail estava pensada per incloure l’espai per a autocaravanes i, per això, el Consell Comarcal del Berguedà va decidir assumir les de La Pobla de Lillet, Bagà, Sant Julià de Cerdanyola i Guardiola de Berguedà. Però la cosa no va acabar aquí: com que la iniciativa va tenir èxit, la conselleria del Turisme Actiu del Berguedà va decidir ampliar aquesta xarxa i, en col·laboració amb els ajuntaments de Puig-reig, Gironella i Castellar de n’Hug, va instal·lar en aquests municipis zones d’estacionament d’autocaravanes i vehicles camperitzats.
Ha estat durant el darrer any i durant aquest 2021 que el Consell Comarcal ha dut a terme el desplegament territorial de les zones d’autocaravanes. En aquesta última fase, el projecte ha arribat als municipis de Castellar de N’Hug, Vilada, Borredà, Cercs i Montmajor. La sorpresa és que Berga, tot i ser la capital de comarca, s’ha quedat sense servei per autocaravanes.

“Berga no hi és perquè ho ha refusat”

Preguntat per l’Aquí Berguedà, el conseller de Turisme Actiu, Abel Garcia, ha explicat que, dues setmanes abans de tirar endavant el projecte, l’Ajuntament el va rebutjar. El conseller ha assegurat que tenien tot el projecte plantejat i a punt per dur-lo a terme. L’obra hauria estat pagada pel mateix Consell Comarcal. Però, a últim moment, l’Ajuntament va canviar d’opinió i va refusar seguir amb la instal·lació.
Garcia, que també és regidor de l’Ajuntament de Berga, ha admès que li sap greu, ja que és una «necessitat que té la comarca ara» i també la capital. De totes maneres, està content per la resta de municipis.
D’altra banda, l’Ajuntament, durant el ple de juny, va assegurar que el rebuig d’aquesta zona d’estacionament es deu al fet que l’espai no complia amb l’estació que ells tenen al cap. L’Ajuntament volia una estació per a autocaravanes, amb dues zones diferenciades: una, per endollar-se al corrent; i l’altra, per dipositar-hi les aigües brutes. El Consell els va oferir un únic aparell que servia per garantir totes dues funcions. I ara l’Ajuntament, havent-ho refusat, diu que treballarà per tirar endavant la seva idea per a autocaravanes, pressupostant-ho l’any vinent.

X