No he trobat hora per vacunar-me però hi ha una marató en un poble veí, puc anar-hi?

Aquest dimecres al migdia el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat que els nascuts entre el 1992 i el 2005, és a dir, les persones d’entre 16 i 29 anys, ja poden demanar cita per vacunar-se. En un context delicat, en què hi ha un repunt de casos en pràcticament tot el país, però aquests positius es focalitzen en els joves encara pendents de vacunar-se, Salut ha decidit obrir la vacunació a tots els majors de 16 anys, i això ha col·lapsat el web vacunacovidsalut.cat. Per moments, hi ha arribat a haver més de 90.000 persones esperant torn per demanar cita.
El mateix Argimon ha advertit que el més normal és que els joves que es poden vacunar des d’avui no trobin cita fins a la setmana que ve. A Berga ha passat just això: mentre el conseller anunciava la notícia, hi havia la possibilitat de seleccionar el dia 1 per vacunar-se, però, en fer clic, el sistema informava que no quedaven cites disponibles. Al cap de pocs minuts, ni tan sols apareixia la possibilitat d’escollir l’Hotel d’Entitats de Berga entre els possibles punts de vacunació.
En aquest escenari, prenen força les maratons de vacunes que en les últimes hores el Departament de Salut ha anunciat que farà en una vintena de municipis de la Catalunya central. El 22 i el 28 de juny ja se’n van fer a Gironella, Puig-reig i Bagà, i van funcionar, la qual cosa ha empès el Departament a estendre la campanya per tota la demarcació. Al Berguedà hi ha una nova jornada de marató prevista: serà a Berga dimecres vinent, 7 de juliol. I en vista de la manca d’hores per reservar cita, és una bona opció per vacunar-se per a aquells que no hi hagin estat a temps. El dia 7 es punxaran vacunes massivament entre les 6 de la tarda i les 10 del vespre, a l’Hotel d’Entitats.
Abans de Berga, però, hi ha altres maratons. Per exemple, aquest dijous n’hi ha a Súria (de 8 a 20 h) i a Manlleu (de 9 a 13 h i de 15 a 19 h). Però… s’hi pot anar vivint en una comarca veïna com el Berguedà? Preguntades per l’Aquí Berguedà, fonts del Departament de Salut han recordat que les maratons s’adrecen a la població de l’Àrea Bàsica que regeix a la zona. I han insistit que al Berguedà ja hi ha una marató prevista per la setmana vinent i que, si cal (perquè així els ho demostra la demanda), estudiaran programar-ne més. De fet, el Departament ha remarcat que, si han impulsat aquesta campanya de maratons repartida per tota la Catalunya central, és precisament perquè no es col·lapsi cap punt, fet que podria passar a Manlleu o Súria si s’hi desplacessin persones de les comarques veïnes.
Per tant, la marató d’aquest dijous a Súria és per als habitants de Súria, Callús, St. Mateu de Bages, Palà de Torroella, Vallmanya, Matamargó i Pinós, que són els municipis que formen part de l’EAP de Súria. I la marató de Manlleu va dirigida a la gent de Manlleu.
Maratons a banda, a principis de cada setmana, quan el Departament sap de quantes dosis disposa, obre noves cites per vacunar a tots els punts del país. D’aquesta manera, a priori la setmana vinent s’obriran noves hores per rebre dosis a l’Hotel d’Entitats, sense necessitat de moure’s fora del Berguedà.