“Les zones per a autocaravanes complementen els càmpings perquè no busquen usuaris de llarga durada, sinó de pas”

El govern del Consell Comarcal del Berguedà ha inaugurat aquest dimecres al matí la nova estació per a autocaravanes de Sant Corneli de Cercs. Ho han fet el president comarcal, Josep Lara, el conseller d’Esports i Turisme Actiu, Abel Garcia, i el fins fa poques setmanes conseller de Medi Ambient, Jesús Calderer, que ho ha fet en qualitat d’alcalde de Cercs. El de Sant Corneli és un dels dotze punts per a autocaravanes que en tres anys s’han instal·lat al Berguedà.
El conseller d’Esports i Turisme Actiu, Abel Garcia, assegura que aquests equipaments no tiren pedres a la teulada dels càmpings i allotjaments turístics perquè busquen un altre perfil de turista: “Qui té una camper sol defugir del càmping perquè busca una pernoctació molt més de passada. La persona que va a un càmping és perquè si vol estar més temps i hi troba serveis que als punts per a autocaravanes no hi trobarà, com ara les dutxes”. De fet, apunta, punts com el de Sant Corneli s’encaren sobretot als esportistes: “Cada vegada n’hi ha més que es mouen en aquest mitjà per poder pernoctar el més a prop de la muntanya possible i poder fer l’activitat i marxar”.
En aquest últim aspecte, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha constatat que el punt de Sant Corneli té tot el sentit del món per complementar la pràctica de l’esport: “S’ubica en una zona que va des de Sant Corneli, fins als Rasos de Peguera o Ensija, sense oblidar les possibilitats que dona el pantà de la Baells”.

Resoldre el problema de les aigües fecals

Per la seva banda, el president comarcal, Josep Lara, explica que els punts donen eines per resoldre el problema de les aigües fecals: “Sovint la gent que es desplaça en autocaravana té problemes per dipositar les aigües fecals, i cada punt per a autocaravanes del Berguedà disposarà d’aquest servei”. Sense aquests dipòsits, els usuaris acaben buidant les aigües al mig del medi natural, provocant problemes d’insalubritat.
A banda, el punt de Sant Corneli (com els altres onze de la comarca) disposa d’un equipament per endollar el vehicle a la llum. El repte ara és que cadascun dels dotze punts funcioni amb uns criteris iguals, ja que en alguns punts endollar-se a la llum té un preu i en altres, un altre.

Cercs s’integra a l’estació de trail del Berguedà

El projecte dels punts per autocaravanes va començar lligat a l’estació de trail del Berguedà. En el moment d’impulsar el servei, el Consell Comarcal també va dotar d’aparcaments per a autocaravanes els punts estratègics de l’estació. Després s’hi van afegir altres punts fins a arribar als 12 actuals.
Precisament per aquest vincle amb l’estació de trail, el conseller Garcia també ha anunciat aquest dimecres a Sant Corneli que el projecte creix. Aquest any Cercs se suma a l’estació i també s’ampliaran els serveis que es donen als municipis que van engendrar la iniciativa: Guardiola, Bagà, la Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola.
L’estació consisteix en 30 rutes que conformen 475 quilòmetres de camins de muntanya per tot l’Alt Berguedà i que van lligades a tota una sèrie de serveis per millorar l’experiència de qui fa els recorreguts. Entre aquests serveis hi ha punts per a autocaravanes, però també armariets per deixar objectes personals, dutxes, lavabos o espais d’assessorament logístic. En cadascun dels municipis implicats els atletes hi troben un centre de suport logístic, una zona tancada de dutxes i vestuaris, i aparcaments per autocaravanes. En els pròxims mesos, Cercs també serà un d’aquests epicentres.

X