Salut assegura que l’atenció als dispensaris de l’Alt Berguedà està garantida, malgrat que no hi hagi els metges titulars

El consultori de Bagà és un dels que tornarà a quedar sense personal mèdic, aquest estiu. Els veïns es derivaran a Guardiola, en cas que els calgui anar al metge. ACN

El Departament de Salut assegura que l’atenció primària als dispensaris de l’Alt Berguedà està garantida durant tot l’estiu. En declaracions a l’Aquí Berguedà, fonts del Departament reconeixen, això sí, que no hi haurà el metge o la metgessa titular de cada dispensari fins que acabi la roda de vacances a tota la regió, ja que s’ha establert un sistema de rotació per garantir la millor atenció a tots els centres sanitaris, encaixant-ho amb les vacances del personal. Tot plegat, el mateix dia que representants dels diferents ajuntaments afectats han comparegut públicament per reclamar que els dispensaris disposin del metge o metgessa durant els mesos d’estiu.
Els ajuntaments consideren que els dispensaris del nord de la comarca no es poden quedar amb menys personal que durant la resta de l’any perquè és precisament a l’estiu quan han d’atendre més població. Recorden que un 80% dels campaments d’estiu de la comarca es fan a l’Alt Berguedà i asseguren que, entre nens i turistes, la població es multiplica per tres. “Tenim 3.500 nens i nenes que venen de campaments, un paisatge natural increïble que atrau turisme, i que ens treguin personal dels dispensaris és un maldecap”, ha dit el regidor de Salut de la Pobla de Lillet, Xavier Serra. I ha afegit que acaba sent l’Ajuntament qui ha de resoldre els problemes de mobilitat de persones grans que han de desplaçar-se a un municipi veí perquè l’atengui un metge.
De fet, això últim és un altre argument que els alcaldes i regidors entenen que és de pes: “Tenim una població envellida. El 60% dels residents són gent gran i la connexió entre alguns municipis té deficiències. Sobre el mapa pot semblar que tots estem molt a prop, però la comunicació per carretera és una altra realitat”.
El Departament de Salut, en canvi, defensa que l’atenció està garantida i al·lega que la majoria de casos a tractar a l’Alt Berguedà necessiten el personal d’Infermeria més que el metge o metgessa. Precisament per això des del Departament asseguren que “el personal d’infermeria està més que capacitat per atendre des dels dispensaris” i -afegeixen- ja hi ha previst reforç extern per garantir que sempre que calgui un metge o metgessa es desplaci al dispensari per acompanyar el personal d’infermeria. “No hi haurà el metge del poble que la gent hi troba tot l’any, però sí que hi haurà atenció”, indiquen.
De fet, les mateixes fonts defensen que l’estiu passat es van tancar els dispensaris, i aquest any s’ha pogut evitar. Afegeixen que han fet “un esforç ingent per quadrar horaris i garantir que cap dispensari tanqui durant l’estiu” i insisteixen que la decisió és “la manera de garantir millor l’atenció amb les eines i el persona que disposem durant l’estiu”.

Reclamen almenys un metge itinerant

En la compareixença d’aquest matí, els representants municipals han assegurat que “no busquen culpables, sinó solucions”. Els trasbalsa enormement passar un estiu sense el metge en horari habitual al consultori, en uns pobles on hi ha tanta gent gran. Com a idea, suggereixen al Departament que doti els pobles petits d’un metge o metgessa itinerant, que com a mínim atengui visites un cop per setmana als municipis més petits.
Des del Departament insisteixen que sempre que calgui hi haurà reforços, i ja ho tenen previst, però reivindiquen el paper del personal d’infermeria, que “ja s’ha vist durant la pandèmia que és capaç d’atendre un gran ventall de casos i problemes”. És més, recorden que “si és un cas molt complicat, fins i tot havent-hi el metge titular, s’acaba derivant a l’hospital”, així que confien que els efectes de l’estiu -aquesta vegada- es notin més aviat poc en el dia a dia als dispensaris.