El Consell continua buscant subvencions per desplegar el sistema de residus promès als pobles petits

Continua la pressió dels municipis petits perquè s’hi desplegui el nou model de residus que fa tres anys se’ls va prometre. Al Consell d’Alcaldes d’aquest dilluns, el president comarcal, Josep Lara, ha reiterat que el compromís continua existint, però també ha admès que s’han trobat revolts al camí.

El Consell confiava en una subvenció de 300.000 euros per finançar una part dels gairebé dos milions d’euros que, d’entrada, es va preveure que costaria la implantació. Era una subvenció FEDER, de fons europeus, però finalment no els l’han concedit. Això ha estat tot un daltabaix perquè era uns diners que “gairebé donàvem per fet”, ha reconegut Lara. Això sí, el president ha afirmat que la conselleria de Medi Ambient ja té els ulls posats en noves línies d’ajut per aconseguir el finançament necessari. L’oportunitat més clara a curt termini és una nova convocatòria d’ajuts de l’Agència Catalana de Residus.

Tot plegat s’ha colat a la trobada d’alcaldes, arran del punt de l’ordre del dia que ha servit per aprovar la creació de la comissió de residus, sanejament i qualitat ambiental.

La comissió de residus tindrà per finalitat debatre i elaborar propostes i informes sobre l’explotació, ampliació, conservació i manteniment de l’abocador comarcal de font Ollera o la construcció d’una planta de tractament, reciclatge i deposició controlada de residus sòlids municipals i assimilables. També serà feina seva continuar fomentant la recollida selectiva i fer el seguiment de l’aplicació del porta a porta que es duu a terme des de l’octubre del 2018 en 12 municipis de la comarca i dels altres sistemes que s’han d’implantar a la resta de poblacions.

Nous alternatives de gestió arran de la pandèmia

Després de la trobada amb els alcaldes, Josep Lara ha explicat als mitjans de comunicació que en els darrers mesos s’estan explorant nous sistemes per als pobles petits. Lara ha confessat que un dels objectius és que els 1,9 milions previstos inicialment per al nou sistema dels pobles petits es puguin abaratir. La fórmula serien els contenidors intel·ligents que són més barats que els vagons de reciclatge que es preveien d’entrada.

Pel que fa a la previsió, el Consell continua treballant perquè la implantació es pugui fer durant aquest mandat. Això sí, Lara recalca que “no serà fàcil” tenint en compte els anys d’aturada forçosa de moltes activitats per culpa de la pandèmia.