“En termes de salut, a vegades és més important el codi postal que el codi genètic”

La bioconstrucció i el Berguedà continuen reforçant els seus vincles. Aquesta setmana, en el marc de FIRHÀBITAT, s’ha començat un cicle de formacions a la comarca encarades a formar especialistes en diferents àmbits de la bioconstrucció i l’eficiència energètica. A la casa rural La Creu de la Pinya, l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB) imparteix un curs per a especialistes en mesuradors ambientals.

Una de les docents és Sílvia de Santos Garcia, que també és responsable general de Formació de l’IEB. De Santos assegura que, a països com Alemanya, els metges demanen anàlisis de sang però també anàlisis dels habitatges per esbrinar les patologies dels pacients: “A vegades és més important el codi postal que el genètic, és a dir, és més important el lloc on vivim que l’herència genètica que hem rebut”.

Precisament per això, en el món de la bioconstrucció cada vegada tenen més importància els mesuradors ambientals. Són aparells que mesuren els nivells de toxicitat que hi ha en un habitatge. Segons de Santos, hi ha aspectes que poden influir negativament en l’organisme d’una persona, com les xarxes sense fils (Wi-Fi), la instal·lació elèctrica o les humitats.

Per tot plegat, un dels punts de la casa on més s’ha de prestar atenció és al dormitori. “Quan descansem és important estar allunyat de radiacions perquè, si no ho fem, és probable que el nostre cos no reposi bé”, assegura Sílvia de Santos. De fet, en aquesta línia, aquest divendres Miguel Martínez de Morentin farà una conferència oberta a tota la ciutadania, a l’Espai Santa Eulàlia de Gironella, a les 20 h, sobre com fer del dormitori un espai més saludable.

Pel que fa al curs de mesuradors ambientals que es fa a la Creu de la Pinya, hi participen una desena d’especialistes i tot just és la primera part d’un seminari que culminarà al març, al mateix lloc, en una segona i tercera part del curs. A banda de Sílvia de Santos, també imparteix el curs Carles Labèrnia.

X