FIRHÀBITAT creix: d’una fira de cap de setmana a un programa d’activitats tot l’any

FIRHÀBITAT ja és més que una fira. Aquesta setmana s’ha donat el tret de sortida a un programa que durarà tot l’any i que tindrà la seva cloenda a la segona edició de la fira de la bioconstrucció, que serà a Avià, els dies 3, 4 i 5 de juny del 2022. Des de la junta de la patronal d’empresaris (ACEB), Rosa Prat -responsable de FIRHÀBITAT- ha explicat als mitjans de comunicació que anar més enllà de la fira i elaborar un programa anual era indispensable per “convertir el Berguedà en un pol de la bioconstrucció i l’eficiència energètica”.

Formacions per a especialistes

Aquesta setmana, a la casa rural La Creu de la Pinya (Berga), ha començat la primera formació del programa. L’organitza l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB), s’adreça a professionals amb màster a l’IEB i se centra en les mesures ambientals en bioconstrucció. El seminari durarà tota la setmana i se’n farà una segona i tercera part al març, també a La Creu de la Pinya.

El mes d’octubre la berguedana +Habitable organitzarà un curs per a instal·ladors electricistes, obert a tothom. La segona part d’aquest curs es farà el febrer. Més endavant, al març, començarà un curs d’especialització en envans en bioconstrucció, que organitza l’Escola Orígens de Bioconstrucció. I a l’abril, l’Escola Orígens també impartirà un últim curs formatiu, titulat ‘Domo Geodèsic’.

Conferències per a tota la ciutadania

Les formacions són només una pota del programa anual de FIRHÀBITAT. També hi haurà xerrades, conferències i debats. De fet, la primera cita d’aquest segon eix és aquest divendres, 17 de setembre, a l’Espai Santa Eulàlia de Gironella (l’antiga Església vella). Serà a les 8 del vespre, el ponent serà Miquel Martínez de Morentín i se centrarà en ‘Com aconseguir un lloc de descans lliure de radiacions’, és a dir, en les accions a realitzar perquè els entorns del teu llit siguin el màxim de saludables per a tu.

A banda, al novembre hi haurà una jornada en format mixt (meitat presencial i meitat streaming) sobre ‘Com convertir un residu o subproducte en un recurs en bioconstrucció’. Hi col·laboren el Consell de Cambres de Comerç de Barcelona i l’Agència Catalana de Residus i se n’aniran desgranant els detalls a mesura que es confirmin els espais i els ponents que hi assistiran.

Uns premis per portar la bioconstrucció als instituts

L’ACEB també impulsarà aquest any un nou premi per intentar que els alumnes de batxillerat dels instituts de la Catalunya central s’interessin per la bioconstrucció. Premiaran el millor treball de recerca sobre la Bioconstrucció i l’Eficiència energètica. De moment, podran optar al reconeixement els alumnes d’Osona, el Bages, el Berguedà, l’Anoia i el Solsonès, però l’organització té la voluntat d’obrir el certamen progressivament arreu del país.

Investigacions en bioconstrucció

Aquesta tardor també s’iniciaran investigacions al Berguedà relacionades amb la bioconstrucció. L’organització de FIRHÁBITAT ha detectat tres eixos en els quals cal indagar per fer evolucionar la bioconstrucció. El primer són els efectes de l‘electrocontaminació a la nostra salut; el segon és l’ús de químics a les nostres llars; i el tercer, els materials naturals i ecològics que encara són en fase experimental en el món de la bioconstrucció.

Per tancar tot aquest any dedicat a la bioconstrucció, la segona edició de la fira portarà a Avià expositors durant tot divendres, 3 de juny del 2022, també durant tot dissabte, dia 4, i el matí de diumenge, dia 5.

X