El fiscal demana fins a 12 anys i mig de presó per a nou integrants d’un grup acusat de 98 robatoris a cases

Acusa la banda d'actuar gairebé un any i saquejar habitatges principalment de les comarques gironines, però també al Berguedà o al Bages

Pla conjunt de diversos mossos durant l'operatiu contra un grup especialitzat en assaltar cases a les comarques gironines. ACN
Pla conjunt de diversos mossos durant l'operatiu contra un grup especialitzat en assaltar cases a les comarques gironines. ACN

La fiscalia demana penes de fins a 12 anys i mig de presó per a nou suposats integrants d’un grup criminal acusat de perpetrar 98 robatoris a cases entre el juliol del 2017 i el juny del 2018. Segons recull l’escrit d’acusació, la banda actuava amb un “repartiment perfecte de funcions” i alguns dels membres s’encarregaven del transport mentre els altres materialitzaven els assalts. Els lladres escollien cases properes a zones boscoses i “efectuaven l’accés forçant alguna porta o finestra de l’immoble utilitzant eines tipus tornavís”. L’objectiu principal van ser habitatges de les comarques gironines, però el fiscal també els acusa d’entrar a cases del Vallès Oriental i Occidental, el Bages, el Maresme, el Baix Llobregat i el Berguedà.

Segons l’escrit d’acusació del fiscal Víctor Pillado, el juliol del 2017 un dels acusats, actuant com a líder, va decidir crear un entramat criminal especialitzat en robatoris a cases. El suposat grup criminal va actuar pràcticament un any, fins que els Mossos d’Esquadra van desplegar un operatiu per desarticular la banda el juny del 2018. La fiscalia acusa nou persones d’haver comès 98 robatoris durant aquest temps.

“L’entramat es va dissenyar amb un repartiment perfecte de funcions, de tal manera que alguns d’ells s’encarregaven de les tasques de transport des de Barcelona, on tots ells residien, fins a llocs propers als domicilis que preveien assaltar durant la jornada”, exposa el fiscal que afegeix que altres membre de la banda s’encarregaven de perpetrar els robatoris.

Tots els habitatges objectiu del grup criminal tenien un “element característic primordial”: “Eren en boscos o zona verda que permetessin tant l’entrada com la sortida de l’immoble de manera segura i sense ser vistos”. Un cop a les cases, els lladres solien forçar portes o finestres utilitzant eines “tipus tornavís de dimensions importants”.

Quan aconseguien entrar als domicilis, la banda arreplegava sobretot joies, diners en efectiu i aparells electrònics. “Posteriorment, l’acusat encarregat de les funcions de transports havia de recollir la resta dels acusats per traslladar-los, de nou, al punt d’origen on residien”. L’acusació pública afegeix que tots els acusats es repartien el botí.

Després de perpetrar els robatoris, deixaven els estris utilitzats per forçar els accessos a les cases i la roba que duien en amagatalls i, en paral·lel, venien els objectes robats tant al país com “fora de les nostres fronteres”.

El fiscal els acusa de delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força en casa habitada continuat i violació de domicili en concurs medial amb un delicte menys greu de furt continuat. Sol·licita penes que van des dels 4 anys i mig de presó fins als 12 anys i mig per als processats que compten amb una agreujant de reincidència.

L’objectiu principal dels lladres van ser cases de les comarques gironines, a poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Olot, Les Preses o Navata. També van actuar, però, a municipis del Vallès Oriental i Occidental, el Bages, el Maresme, el Baix Llobregat i el Berguedà.

Segons l’escrit d’acusació, els lladres van arribar a cometre sis robatoris en un sol dia i en un dels habitatges es van endur fins a 70.000 euros en efectiu o joies valorades en prop dels 15.000 euros. El cas arribarà a judici a l’Audiència de Girona.

X