La PAIC empeny l’Ajuntament a tombar la incineradora, tot i el risc d’acabar als jutjats: “No és el primer ni l’últim cas que hi acaba”

La Plataforma insisteix que l'Ajuntament pot votar que no a la proposta de PMU dels promotors al ple i li retreu inacció durant els últims anys

Martina Marcet, de la PAIC, en una roda de premsa, aquest octubre. MARC CANTURRI

La Plataforma Antiincineradora de Cercs (PAIC) vol forçar que l’Ajuntament de Cercs voti en contra de la proposta de Pla de Millora Urbana (PMU) que han presentat els promotors de la incineradora. Després del filtratge tècnic, la proposta haurà de passar tant sí com no per ple. L’alcalde alerta que, si diuen que ‘no’, l’empresa els pot demandar per danys i perjudicis. Però la PAIC creu que el consistori ho ha de fer després del clam popular contra el projecte: “No serà el primer ni l’últim cas de l’Ajuntament de Cercs que acaba al contenciós”, ha dit aquest divendres en roda de premsa Martina Marcet, portaveu de la plataforma.

La PAIC farà una assemblea dissabte 30 d’octubre al Konvent de Cal Rosal. Té previst decidir-hi el calendari de mobilitzacions dels pròxims mesos en contra de la incineradora: “No en deixarem de fer fins que el projecte estigui mort i enterrat”. La darrera gran concentració de la PAIC va ser a principis d’octubre del 2020, quan centenars de persones van tallar la C-16 un diumenge a la tarda i aprofitaven les cues que es formaven per explicar als conductors el perquè de les protestes.

“L’Ajuntament no ha fet res”

En la roda de premsa d’aquest divendres, Martina Marcet ha retret al govern de Cercs inacció els darrers anys: “No han fet res”. D’entrada, perquè podria haver aprofitat els mesos d’impàs des que el Govern va tombar el projecte per elaborar un Pla de Millora Urbana que s’avancés a les intencions de l’empresa. La PAIC entén que “això va visible la connivència del govern municipal amb l’empresa i el seu projecte”.

A banda, la Plataforma també retreu inacció al govern de Jesús Calderer pel que fa a la recuperació dels emprius. El moviment insisteix que l’Ajuntament no ha contestat als més de 280 veïns que han reclamat que es recuperin els terrenys de la central com a bé municipal d’ús comunal.

L’alcalde assegura que no són 280 instàncies diferents, sinó una instància signada per 280 persones. La PAIC diu que és el mateix model d’instància entrat per 280 persones. En qualsevol cas, Marcet apunta que “el que està clar és que l’Ajuntament no ha respost i té el deure de fer-ho”. Si el govern certifica que els terrenys són emprius, també tallaria les ales a l’empresa perquè una part dels terrenys de la central tèrmica haurien de tornar a mans municipals.

“Hi ha raons més que suficients perquè el PMU no arribi ni al ple”

Ara mateix la proposta de PMU que ha presentat l’empresa s’està revisant des del punt de vista tècnic. En aquest sentit, la PAIC recorda que ha presentat nombrosos informes sobre l’impacte ambiental i cap a la salut de les persones que podria tenir la incineradora. Per això Marcet considera que “hi ha raons suficients per invalidar de base aquest PMU, amb totes les informacions que hem anat aportant al llarg d’aquests dos anys de lluita”.

Una hipotètica invalidació tècnica fins i tot estalviaria als regidors de Cercs haver de votar a favor o en contra del PMU. La proposta ni tan sols arribaria al ple.

Ara bé, si hi arriba i s’aprova, la PAIC té asos a la màniga per continuar intentant la fi del projecte. Martina Marcet ha explicat que estan preparant un plec d’al·legacions per frenar el desenvolupament de la incineradora. Tot i això, necessiten ajuda i fan una crida als experts en arquitectura, urbanisme, ciències ambientals, biologia, geologia, climatologia, medicina comunitària, epidemiologia o economia per engreixar al màxim les al·legacions.

Insisteixen en la dimissió de l’alcalde i la seva destitució com a conseller

La Plataforma continua insistint que Jesús Calderer ha de dimitir com a alcalde. Asseguren que la seva gestió dels atorgaments de llicències és “dubtosa” i que no és prou transparent amb la ciutadania. També exigeixen al govern del Consell Comarcal que el destitueixi com a conseller: “Demanem coherència per tal de no mantenir a sou una persona que, obcecada amb un projecte, pot destruir el present i futur de tota la comarca”.

La Plataforma també recorda que el Govern de la Generalitat hi pot fer alguna cosa. Li reclamen que legisli amb urgència la moratòria a les incineradores de residus. De fet, el Parlament ja va aprovar a principis de març del 2020 la moratòria, a proposta de la CUP. Hi van votar a favor Junts per Catalunya, ERC, els comuns i la CUP, mentre que Ciutadans, PSC i PP van dir-hi ‘no’.

Ara bé, l’aleshores conseller de Territori, Damià Calvet (JxCAT), va dir en més d’una ocasió que la moratòria no era possible legalment i, a hores d’ara, un any i mig més tard, el Govern no ha fet cap més moviment. Si es legisla la moratòria, no es podran construir noves incineradores a tot el país.