El PSC trenca amb ERC a Bagà i deixa els republicans governant en minoria

El PSC ha trencat peres amb ERC a Bagà. Els socialistes s’aparten de l’equip de govern pel que queda de mandat i deixen els republicans en minoria fins el 2023. Tots dos grups havien acordat governar junts el 2019 i sumar els 5 regidors d’ERC i els 4 del PSC per formar una àmplia majoria de 9 regidors i deixar a l’oposició els 2 de Bagà Endavant.

Ara l’escenari canvia radicalment: ERC queda en minoria al govern i haurà de pactar els punts amb el PSC o amb Bagà Endavant si vol tirar endavant projectes. A més, les carteres que fins ara tenien els regidors socialistes s’hauran de repartir entre els republicans. Aquestes carteres pendents de reassignar són les de Promoció Econòmica, Esports, Prevenció d’Incendis, Cultura, Camins rurals, Drets Socials i Igualtat, Fauna i Pagesia, Urbanisme, Patrimoni Arquitectònic i Medi Ambient. Això sí, el que sí que demanen els socialistes és que els permetin acabar aquells projectes que han iniciat: “Ens veiem amb l’obligació de finalitzar-los, si ho creieu oportú i no ens dieu el contrari”.

El PSC preveu participar al proper ple municipal ja des de l’oposició. En una carta enviada als regidors d’ERC a la qual ha tingut accés l’Aquí Berguedà, asseguren que s’aparten “amb ànim constructiu i amb ganes de seguir ajudant a la Vila de Bagà”. Tampoc renuncien a avançar amb el projecte que van acordar amb ERC al principi del mandat, tot i que ara ells ho facin des de l’oposició i correspongui al govern executar-lo en solitari.

En aquesta carta, els regidors del PSC lamenten haver copsat que tenen “maneres de treballar molt diferents” a les d’ERC. Constaten que no s’han assolit els objectius en matèria de participació infraestructures, manteniment o serveis municipals, entre d’altres. Tampoc veuen “justes” les responsabilitats que s’han repartit en el si de l’equip de govern, ja no només pels àmbits, sinó també per les dedicacions.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el fins ara primer tinent d’alcalde, Lluís Casas, ha recalcat que el PSC ha actuat amb lleialtat fins a l’últim moment: “Fa pocs dies vam aprovar-los les ordenances municipals, sense anar més lluny”. Però lamenta que les diferències venen de lluny i han intentat solucionar-les amb una comunicació més fluida i amb més reunions, però no ha estat possible.

Preguntat per l’Aquí Berguedà, l’alcalde de Bagà, Joan Oña, ha declinat fer declaracions fins que es reuneixi amb la resta de regidors, ja que ha conegut la notícia aquesta mateixa tarda.