L’Aquí Berguedà dedica el calendari del 2022 a les botigues perdudes de Berga

El calendari del 2022 de l’Aquí Berguedà ja es pot aconseguir als establiments que hi han col·laborat. Aquesta vegada Bífidus Produccions el dedica als aparadors de Berga que ja no hi són. Les fotografies són del Manel Escobet i el calendari és una petita finestra cap al passat gràcies al colossal arxiu que el Manel guarda a Cal Luigi.

Al calendari, hi surten botigues del barri vell, però també del Vall o, fins i tot, del Mercat Municipal. I el recull evoca a la reflexió. “Quan ets al mig de tot plegat no te n’adones i ho consideres tot normal. Però quan veus que tot això ha desaparegut, penses que potser no t’agrada gaire la manera com va el món”, reconeix el Manel. I apunta que alguns negocis han abaixat la persiana perquè no han tingut relleu, però d’altres ho han fet perquè l’arribada dels grans supermercats els ha tallat les ales.

La imatge més antiga que recull el calendari del 2022 de l’Aquí Berguedà és de l’espectacular aparador de la Casa Macià, l’actual Santi Comellas, al carrer Menorets. Era l’any 1975, i hi lluïen televisors, ràdios i màquines d’escriure. Hi ha també la foto de la inauguració del Supeco del Vall, el 18 de desembre de 1984, amb centenars d’ampolles de Rondel i Codorníu i de torrons El Almendro. 

Hi ha fotos que deixaran els espectadors amb cara d’interrogant. On era la botiga que il·lustra el mes de febrer, tan plena de coses, amb pernils i tastets secs penjant, pots de Cola-cao, galetes Pujol i tambors de Dixan? Per què la primera botiga d’esports del carrer Major es deia Joira? Què vol dir aquesta paraula tan estranya? La Lleteria Montse, a la parada número 2, i la Cansaladeria Josep Guixé, a la 3, tan plena, l’una, de formatges, i l’altra de pernils, eren en realitat la mateixa botiga, al Mercat Municipal? Les respostes són al calendari de les botigues perdudes del 2022.

On puc trobar el calendari?

Com cada any, el calendari ha estat editat per Bífidus Produccions i l’Aquí Berguedà, i ja es pot aconseguir de franc als establiments que hi han col·laborat. Són aquests:

 • AE Aliatge
 • Aluminis Mitjavila
 • Assessoria Coma
 • Bar Estació
 • Bar Ski
 • Berguedana Serveis Tècnics
 • Bled Technology
 • Canal Serralleria
 • Cansaladeria Colell
 • Cansaladeria Guixé
 • Centre de dia Estic amb tu
 • Centre podològic M. Teresa Velilla
 • Centre Veterinari Berguedà
 • Comercial Molí del Castell
 • Comestibles Maria Costa
 • Cristalbox
 • El Sardà
 • El Xollo Segona Mà
 • Elèctrica Orriols
 • Extintors Molera
 • Farmàcia Alvarez Saz
 • Farmàcia Maria Cosp
 • Farmàcia Nova del Vall
 • Farmàcia Vila
 • Forn artesà L’Espurna
 • Foto-vídeo Luigi
 • Fusteria Arcos
 • Higiensec Tintoteria
 • Immollac
 • Ja s’hi val a emportar-t’ho
 • Joan Riu – Obres i reformes
 • Llomac.com
 • Mobles Sari
 • Mudances Casas
 • Oftalmòleg Dr. Penovi
 • Òptica Caballé
 • Ortopèdia Saz Cabra
 • Pintors Lluc
 • Ramaders de Muntanya
 • Restaurant Cal Parera
 • Savattes – Calçats Valls
 • Serarols & Associats
 • Serra Sports Gironella
 • Solucions Dentals Berga
 • Superverd Fruiteria
 • Tapisseria Alfil
 • Taxis Rafel
 • Tendals Massanés
 • Tutxi Bar
 • Vedruna Berga
X