Els Castellers de Berga, el pintor Esteve Amills i l’Associació Vocal Berguedana, Premis de Cultura 2021

El teatre de l’Ametlla de Merola va acollir dissabte el lliurament dels Premis de Cultura del Berguedà 2021 que atorga el Consell Comarcal. Hi va participar el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, la consellera de Cultura, Araceli Esquerra, i l’alcalde de Puig-reig, el municipi amfitrió, Josep Maria Altarriba, entre altres autoritats i convidats.

Els premiats

En la quarta edició d’aquest certamen, el premi a la Difusió Artística ha estat pels Castellers de Berga i concretament pel seu projecte Acció Cultural Berguedana. El jurat ha valorat que és un projecte d’àmbit comarcal, amb projecció i activitats sovintejades durant tot l’any. Alhora han fet valdre que s’ha recuperat un espai en desús com l’antic cinema Catalunya al cor del carrer Major de Berga. Així com que és una entitat molt implicada en el teixit social de la comarca. Ha recollit el guardó una representació encapçalada per Ignasi Ballús.

Pel que fa al premi a la Creació Artística, aquest any s’ha atorgat ex aequo a l’Associació Vocal Berguedana da Capo pel seu projecte de recuperació de la figura de Mateu Fletxa, l’abat músic del Monestir de la Portella. I també al pintor Esteve Amills Sisó.

En el cas de l’Associació Vocal Berguedana da Capo, el jurat ha valorat molt positivament l’interès per Mateu Fletxa, perquè és una figura relacionada amb la comarca i que ha estat poc tractada. D’aquí l’interès per la recuperació d’un patrimoni musical, literari i històric. Mateu Fletxa va ser abat del monestir de la Portella, a la Quar. Fou músic i clergue. Va escriure peces musicals dedicades a l’amor. L’entitat proposa un recorregut de la seva obra i trajectòria des que era jove, la seva vida al servei de la cort de Viena fins a arribar a l’aïllament final al monestir de la Portella. L’espectacle que han impulsat consta de dotze cançons interpretades a quatre veus mixtes. Han recollit el premi Jordina Farràs i Jordi Pons.

Pel que fa a Esteve Amills Sisó (Barcelona, 1944), el jurat ha valorat la qualitat i originalitat de la seva obra. Amills és un representant del constructivisme i format al Foment de les Arts de Barcelona. El 1989 es va establir a Berga. I el 2000 a Borredà. La seva obra consta de més d’un miler de quadres. Ha exposat a Madrid a la fira Arco, a Barcelona a la mostra “Artist in the World”, a Florida, Nova York, Roma o Florència i a la comarca a Berga o Guardiola de Berguedà. L’any 2017 va inaugurar la fundació Esteve Amills, amb seu a Borredà, en una de les plantes de l’antiga estació de Guardiola de Berguedà.

Premi d’Honor per a Josep Pons

El premi d’Honor de Cultura del Berguedà 2021 d’enguany ha estat pel director del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Josep Pons Viladomat (Puig-reig, 1957). El Consell Comarcal del Berguedà ha volgut reconèixer la feina realitzada al llarg de la seva exitosa carrera musical. És considerat un dels directors més destacats de l’estat espanyol de la seva generació i gaudeix d’una gran projecció internacional. El mestre Pons ha agraït el reconeixement assegurant que “he passejat el nom de Puig-reig arreu. Duc a dins els paisatges de la meva infantesa: l’alzina, les roques i el sol d’hivern. Espero exercir de la millor manera aquest guardó”.

Projecció cultural del Berguedà

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha destacat que aquests premis suposen donar suport a la cultura. Uns guardons que reconeixen persones amb un acreditat bagatge com el mestre Pons o el pintor Esteve Amills però també permetem donar impuls a “nous valors”. Així mateix, Josep Lara ha posat en valor que els premis cada any es donen en un escenari diferent de la comarca. “Així donem a conèixer espais culturals generadors de cultura”. Aquest any l’escenari triat ha estat el teatre de l’Ametlla de Merola on es representen els tradicionals pastorets, premiats amb la Creu de Sant Jordi.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Araceli Esquerra, ha felicitat a les persones i entitats guardonades. Ha destacat la importància dels Premis de Cultura del Berguedà. “Donem rellevància a persones que culturalment han portat el nom de la nostra comarca per tot el món” amb la projecció que això suposa per la comarca.  Pel que fa al premi d’Honor atorgat al mestre Josep Pons, Araceli esquerra ha assegurat que “és un dels directors amb més prestigi internacional i  sempre ha portat el nom de Puig-reig i de la comarca amb orgull”.

Record pòstum per Jordi Cussà

La gala ha comptat amb balls de nans  de l’Ametlla de Merola. La festa anual de la cultura berguedana també ha tingut un record emocionat per Jordi Cussà, l’escriptor desaparegut enguany. L’editor Jaume Huch, acompanyant a la guitarra per Marcel Tuyet, ha recitat poemes. Els assistents també han pogut veure les fotografies de Tànit Plana de la seva exposició “Púber”.

El comiat ha anat a cura del jove músic berguedà Ot Ortega. Ha interpretat diferents peces en un piano que al seu dia era propietat del mestre Josep Pons que el va cedir als veïns de l’Ametlla de Merola per la seva vinculació amb l’antiga colònia tèxtil.

X