L’Ajuntament de Berga treballa per editar la tesi doctoral de Dolors Santandreu sobre la ciutat a l’Edat Mitjana

L'alcalde, Ivan Sánchez, anuncia que també s'està treballant per fer un homenatge a la historiadora de cara a la primavera

Dolors Santandreu, el gener del 2018. ROSA - LA FOTOGRÀFICA

L’Ajuntament de Berga treballa per editar la tesi doctoral de la historiadora Dolors Santandreu, que va morir a finals d’any després d’una vida dedicada a la investigació sobre la història i a la docència. L’alcalde de la ciutat, Ivan Sánchez, ho ha anunciat a l’inici del ple de gener, on també ha explicat que, de cara a la primavera, es farà un homenatge a Santandreu, qui també va ser regidora del consistori durant el mandat de l’Alternativa Berguedana Independent (ABI), entre el 87 i el 91.

Dolors Santandreu va titular la seva tesi ‘La vila de Berga a l’Edat Mitjana. La família dels Berga‘. L’objectiu era explicar com era la ciutat des de finals del segle XIV fins a mitjans del XV. A banda, també va centrar part de l’estudi en la família dels Berga, la casa noble que va portar el timó de la ciutat entre els segles XII i XIII.

La tesi radiografia la Berga de l’Edat Mitjana com “una vila reial situada al Prepirineu, de dimensions mitjanes, de carrers estrets i poques places, poblades per un ampli ventall humà que aniria des dels rics mercaders fins als esclaus, passant per un bon nombre de gent dels oficis més diversos”. Segons la tesi, “la vila estava relativament ben comunicada amb l’exterior per camins rals que la unien amb ciutats importants, com Barcelona, i per tota una xarxa de camins secundaris que portaven fins als nuclis poblats més propers”. La principal activitat econòmica -s’aprofundeix- era “la manufactura de teixits de llana” i, per això, hi vivien un gran nombre de paraires, teixidors, tintorers i sastres.

X